Varenie - Potraviny

VARENIE - POTRAVINY Zelenina je tak prirodzenou súčasťou stravovacích zvykov, že si ani nezamýšľame nad históriou príchodu jednotlivých druhov do našej kuchyne. A na druhej strane, napriek často opakovaným informáciám o užitočnosti ich konzumácie pre zdravie, nekladieme si ich na tanier tak často, ako by bolo treba.

VARENIE - POTRAVINY Slivky sú tradičným ovocím, ktoré dozrieva na rozhraní leta a jesene. Sú častou inšpiráciou na domáce koláče a výborný z nich je aj lekvár, ktorým sa zvyknú plniť pečené i parené buchty. No existujú aj ďalšie príbuzné ovocné druhy, ktoré sú rovnako chutné a plné vitamínov. Viete ich rozlíšiť?

VARENIE - POTRAVINY Pomaranč je nesporne najobľúbenejším spomedzi zástupcov južného ovocia. Nielen ako prísada do jedla, ale hlavne na priamu konzumáciu. Primát vedie pre schopnosť osviežiť a tiež pre bohatý obsah vitamínov.

VARENIE - POTRAVINY Pre začiatok si skúsme niečo povedať o základných pojmoch, ktoré charakterizujú jednotlivé poživatiny. Takto iba pootvoríme múdru knihu plnú informácií o všetkých zložkách našej potravy. Ostatné informácie a podrobnejšie budeme postupne prinášať v ďalších článkoch.