Mangán
VARENIE – POTRAVINY - MINERÁLY
Význam pre organizmus:
odolný imunitný systém, zdravá nervová sústava, rast kostí, reprodukcia, regulovanie hladiny cukru v krvi, ochrana pred vysokým krvným tlakom i vysokou hladinou cholesterolu, tiež pred ateriosklerózou a chorobami srdca, pred cukrovkou a artritídou
Kde sa nachádza:
zemiaky, celozrnná múka, čaj z ďateliny, šípok, divozelu či mäty, orechy, zelená listová zelenina, sójové bôby, tofu, čučoriedky, vaječné žĺtko, strukoviny
Riziká nesprávnych dávok:
nedostatok môže zapríčiniť ateriosklerózu, očné poruchy, podráždenosť, kŕče, srdcové príhody, stratu pamäti, zrýchlený tep, lámavosť zubov
prebytok je vlastne nemožný, pretože telo si ho neukladá, v životnom prostredí však ako ťažký kov môže spôsobiť otravy, pracovníci v mangánových baniach sú pre nadmerné vdychovanie mangánu ohrození príznakmi parkinsona (pohybová paralýza) a demenciou
FOTO: www.freepik.com