Zdravie a krása - Keď lieči príroda

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Dula je ovocie, ktoré pripomína hrušku i jablko. Z konzumáciou plodov je to však trochu problematické. Sú trpké a tvrdšie, lepšie je preto spracovať ich na kompót či džem alebo pevnejšie želé, ktoré nakrájané cmúľame ako cukríky. A šťava z duly výborne osvieži a uhasí smäd.

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Mali by sme počúvať rady odborníkov a konzumovať čo najčastejšie plodiny, ktoré sa urodia v našich klimatických podmienkach. Tie nášmu zdraviu prajú najviac. Aktuálne sa ponúka hviezdna jesenná ovocná štvorka. Čo všetko pre svoj organizmus robíme, keď si pochutnávame na hrozne, jablku, hruške alebo slivke, ktoré...

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Úraz v domácnosti sa nám môže stať kedykoľvek. V kuchyni sa porežeme alebo popálime, v záhrade si poraníme nohu alebo nás spáli slniečko tak, že sa vytvoria pľuzgiere až otvorené rany na koži. A mnohí majú aj ťažkosti s dlhodobými ranami vážnejšieho charakteru, ako sú preležaniny alebo pooperačné jazvy.

Z byliniek vylúhovaním získame

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.