Zdravie a krása - Keď lieči príroda

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Už nemusíme prácne hľadať čučoriedky ako malý poklad ukrytý v lese. V minulosti ako typicky lesné plody boli čučoriedky menej dostupné, ale dnes sa už pestujú. Situácia tak prihráva častejšej konzumácii. Argumentom je prínos tohto letného ovocie s modrofialovými bobuľami pre zdravie.

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Niektoré potraviny sú pre skladbu výživných látok užitočné nielen i pre odolnejší interiér, ale aj pre krajší exteriér. A zároveň zdravší. Tvaroh si môžeme dať na olovrant ako dezert, ale pomáha aj pri menších zdravotných ťažkostiach.

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Prečo hneď kupovať drahé prípravky, keď si môžeme urobiť niektoré z účinných prostriedkov aj doma. Ak zvykneme používať na dochucovanie šalátov, marinád a pesta olivový olej, môžeme jeho priaznivé účinky pre náš organizmus znásobiť prepojením s ďalšími prírodnými ingredienciami.

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Úraz v domácnosti sa nám môže stať kedykoľvek. V kuchyni sa porežeme alebo popálime, v záhrade si poraníme nohu alebo nás spáli slniečko tak, že sa vytvoria pľuzgiere až otvorené rany na koži. A mnohí majú aj ťažkosti s dlhodobými ranami vážnejšieho charakteru, ako sú preležaniny alebo pooperačné jazvy.

Z byliniek vylúhovaním získame

ODVAR – bylinky varíme v prikrytej nádobe v určenom množstve vody predpísaný čas, potom výluh necháme stáť do vychladnutia a napokon cez sitko precedíme.
ZÁPAR – bylinky prelejeme predpísaným množstvom vriacej vody a necháme stáť v prikrytej nádobe asi 20 minút, potom cez sitko precedíme.
MACERÁT – bylinky prelejeme studenou vodou (prípadne olejom alebo liehom) a necháme stáť predpísaný čas (niekoľko hodín, dní či týždňov). Nakoniec precedíme cez papierový filter na kávu.