Jód
VARENIE – POTRAVINY - MINERÁLY
Význam pre organizmus:
potrebný pre činnosť štítnej žľazy, rast a vývoj organizmu, zvyšuje kvalitu vlasov, zubov, nechtov a kože, zabezpečuje normálny duševný vývoj, určuje fyzické zdravie aj IQ človeka, ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu
Kde sa nachádza:
morské mäkkýše a riasy, kaleráb, paprika, čučoriedky, čerešne, čierne i červené ríbezle, zemiaky, mrkva, kapusta, broskyne, jablká, syry
Riziká nesprávnych dávok:
nedostatok spôsobuje únavu, zrýchlený pulz, búšenie srdca, zníženú odolnosť voči infekciám, zväčšenie štítnej žľazy známu ako strumu (spomalenie metabolizmu, zhrubnutie krku, prírastok na váhe), prípade u detí môže spôsobiť poruchy rastu a mentálnu retardáciu
prebytok je príčinou zápalov kože, tvorby akné, porúch žalúdka a čriev, zápalu spojiviek, vriedkov v ústach, bolestí hlavy, dýchacích problémov, hnačky, zvracania
FOTO: www.freepik.com