Železo
VARENIE – POTRAVINY - MINERÁLY
Význam pre organizmus:
tvorba červených krviniek a prenos kyslíka z pľúc do mozgu a celého tela, normálna činnosť mozgu, svalov, štítnej žľazy a orgánov imunitného systému, podpora duševnej činnosti i zdravého vývoja detí
Kde sa nachádza:
pečienka, obličky, krvavničky, divina, slede, sardinky, strukoviny, listová zelenina, slivky, sušené marhule, tofu, sójové bôby, pšenica
Riziká nesprávnych dávok:
nedostatok spôsobuje chudokrvnosť, zníženie pracovného výkonu a mentálnych schopností, nervozitu, obezitu, zápaly ústnej dutiny, ťažkosti s prehĺtaním, tráviace problémy, únavu, spomalenie rastu padanie vlasov, krehkosť kostí i nechtov
prebytok spôsobuje tmavšiu pigmentáciu kože, cirhózu pečene, srdcové poruchy a cukrovku, pri ukladaní v slezine, v kostnej dreni a v sliznice čriev a žalúdka môže narúšať funkciu týchto orgánov a častí tela
FOTO: www.freepik.com