Varenie - Svetové a minulé chute

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Varenie lekváru malo kedysi aj spoločenskú funkciu. Pretože išlo o zdĺhavejší proces v porovnaní so spracovaním iných druhov ovocia, zvykli sa dať dohromady viaceré rodiny a varenie lekváru si spojili s malou dedinskou oslavou, kde nechýbalo pohostenie a možnosť si zaspievať a zatancovať pri husličkách, gajdách...

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Kedysi nebol k dispozícii taký veľký výber nápojov, no ľudia sa vynašli. Okrem čistej vody zo studne či minerálnej z prameňa pili ovocné mušty i bylinkové čaje a vo sviatok si dopriali medovinu, pivo a víno, všetko nápoje z prírodných zdrojov.

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Kúsky mäsa napichnuté na drievku a opečené na ohni, na grile, na panvici, v alobale či v peci obľubujú viaceré národy. Zaujímavé, že na podobný typ prípravy pokrmu prišli v minulosti v rozličných častiach sveta. Dôvodom bola asi rýchlejšie tepelné spracovanie ako v prípade veľkých kusov mäsa.

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Zobrať si košík do ruky, vyraziť do lesa a nájsť slušnú skupinku dubákov, to je vec životného štýlu. A netýka sa len konkrétnych rodín, ale celých krajinných oblastí. Pretože táto záľuba je záležitosťou doslova národnej tradície.