Exotika na tanieri

02.02.2024

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE – RUBRIKA    Karí ryža, polievka s čiernymi hubami či fazuľa s čili, všetko jedlá, ktorých typickú príchuť sme kedysi nemali možnosť poznať. Teraz cestujeme po celom svete vrátane exotických destinácií a ochutnávame tamojšie špeciality. Ale zároveň v európskych mestách vyrastajú ako huby po daždi kuchyne Thajska, Číny či Indie. A tak všetky chute pomaly vládnu celým svetom. Asi to tak má byť. Veď sediac za jedným stolom a pochutnávajúc si na rovnakých jedlách sa tak napriek rôznosti jazykov ako ľudia nenásilne zbližujeme.

Čína:

Túto krajinu, aj keď sa mnohí borci iných národností hrdia znalosťami o čínskej kuchyni, nie je možné z hľadiska gastronómie charakterizovať jednoznačne. Číňania obývajú tak rozsiahle územie, že aj chute a spôsob stravovania sa v jednotlivých oblastiach odlišujú. Čínska kuchyňa sa síce v celom svete prezentuje hlavne notoricky známymi jarnými závitkami, opekanými rezancami a pekinskou kačicou, ale je to omnoho pestrejší a variabilnejší štýl varenia. A hlavne veľmi sofistikovaný, detailne premyslený, pričom sa strava vníma ako prostriedok na udržanie kondície a zdravia. Preto je pre Číňanov podstatná čerstvosť potravín a tiež harmónia chutí, farieb a vôní jedál. A tiež dĺžka varenia. Snažia sa tepelnú prípravu čo najviac skrátiť, vtedy sa strata potrebných živín a vitamínov eliminuje. Z tohto dôvodu varia v účelných hlbokých panviciach na prudkom ohni a potraviny krájajú na malé kúsky, aby sa rýchlo prepiekli. Príprava potravín trvá logicky dlhšie ako samotné varenie. Z byliniek a korenín kraľuje v tejto kuchyni zázvor, koriander, cesnak, čili, klinčeky, badián a mandarínková kôra. Severná čiže pekinská oblasť je známa ryžou alebo rezancami ochutenými sýtymi omáčkami, ale aj hydinovými pokrmami a rôznymi omeletami a plackami. Menej sa korení, o to viac sa využíva cesnak, ocot a cibuľa. Ľudia z južnej kantonskej časti obľubujú opražené pokrmy z mäsa a zeleniny ochutené sójovou omáčkou a doplnené ryžou, sladkými zemiakmi a hubami. Pri varení radi siahajú po ustricovej omáčke a zaváranej čiernej fazuli. Východná šanghajská kuchyňa je povestná špecialitami z rýb morských i sladkovodných, ale často konzumujú aj rezance v kombinácii so zeleninou, čiernymi hubami a hydinovým mäsom. Známe sú aj vývary s viacerými druhmi potravín a s výbornými ryžovými rezancami. Na západe s typickou sečuánskou kuchyňou si kladú na tanier extra pálivé pokrmy, pri dochucovaní mletým čili a slanou sójovou omáčkou s cesnakom určite nešetria. Ale celému svetu darovali všeobecne obľúbené kung-pao. Chutí vraj viac, ak ho zvládnete zjesť typickými čínskymi paličkami. Na sladkosti si Číňania až tak pri stolovaní nepotrpia, dezertom býva najčastejšie ovocie podávané s miskou čaju. Radi popíjajú aj likéry z ryže a bambusových výhonkov a silnú pálenku z obilia. Na záver treba skonštatovať, že Číňania varia s fantáziou a nemajú problém pochutnať si aj na nezvyčajných jedlách pripravených z chrobákov, žiab, žraločích plutiev, medúz, jašteríc, hadov a korytnačiek. A vrcholom výnimočnosti sú lastovičie hniezda a čínske čierne vajcia.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com