Zuby
10.02.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY Ak chceme mať zdravé zuby, ktoré nám budú slúžiť čo najdlhšie, mali by sme okrem základnej ústnej hygieny venovať pozornosť aj charakteru stravy.
Podstatný pre zuby je prísun fosforu, fluóru a vápnika, preto si čo najčastejšie doprajeme orechy, sardinky, obilné klíčky a listovú zeleninu. Sacharidy naopak zvyšujú kazovosť zubov. Aj po zjedení jabĺčka, pri konzumácii ktorého si masírujeme ďasná, si treba vyčistiť zuby, pretože na sklovinu pôsobí deštrukčne aj ovocný cukor fruktóza. Alebo si treba dať aspoň žuvačku.
Vhodné potraviny:
- sójové bôby, fazuľa, šošovica, hrach, pohánka, pšeničné klíčky
- sardinky
- vlašské a lieskové orechy, mandle, mak, hrozienka
- hovädzie mäso, pečeň
- žĺtok
- jogurt, tvaroh a tvrdé syry
- špenát, brokolica, listová zelenina
- avokádo
Zlá voľba:
- cukor, cukrovinky, med
- zemiaky, celozrnné pečivo
- ovocie
- sladené limonády a kolové nápoje
- fajčenie a pitie kávy, ktoré menia sfarbenie zubov, rovnako ako mrkvový džús a čučoriedková šťava
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com