Zostali nám bielky alebo žĺtky?
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Občas zakopneme o zaujímavý recept, ktorý radi vyskúšame, alebo sa držíme obľúbeného od mamy, ktorý nesmie v našej súkromnej gastronomickej ponuke chýbať. Iba jedno nás vždy mrzí. Technológia prípravy si vyžaduje vysokú spotrebu bielkov alebo žĺtkov. Čo s vaječným zvyškom? Vyhodiť zo pätnásť žĺtkov alebo tucet bielkov je nám ľúto. Preto hľadáme vhodné recepty na zužitkovanie. Tu sú:

ŽĹTKY
- sa dokážu zhostiť funkcie celého vajca, ak k nim pridáme trochu mlieka, takto z nich pripravíme palacinkové cesto či cestíčko na toasty v sladkej (so škoricovým cukrom) alebo slanej verzii (so strúhaným syrom), ale aj puding (pridáme asi o tretinu mlieka viac, ako uvádza návod na obale)
- boli odjakživa hlavnou ingredienciou chutnej domácej majonézy
- vyšľaháme s trochou mlieka a pripravíme praženicu
- vmiešame do vývaru alebo inej polievky, ktorý bude jemnejšia
- využijeme pri príprave vaječného likéru
- zamiešame do zvyšku zemiakového pyré a vytvarujeme malé bochníčky, ktoré vypražíme a podávame so zeleninovým šalátom
- vymiešame s maslom a cukrom na chutný krém, ktorým naplníme hotový tortový korpus alebo pláty na dobošové rezy
- používame na potretie múčnikov z kysnutého alebo lístkového cesta, zahusťovanie jedál a na prípravu zapekaných pokrmov z cestovín, zeleniny či zemiakov.
Ako dlho vydržia?
Žĺtky uskladňujeme v chlade najviac 2 dni, musia byť však zaliate trochou vody alebo mlieka. Pred zmrazením nalejeme na žĺtky v plastovom poháriku od jogurtu trochu oleja.

BIELKY
- použijeme na snehové cesto, z ktorého upečieme kokosové pusinky, mandľové sucháriky alebo iné keksy, ideálny na spotrebu je bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím
- vyšľaháme na penu, ktorá sa v zapečenej podobe zaskvie na rôznych koláčoch s ovocím a tvarohom
- zmiešame s jedným vajcom a urobíme praženicu bledšej farby
- s trochou mlieka sa hodia na obaľovanie rezňov
- vlejeme a rozmiešame do vriacej rascovej polievke
- v cukrovej poleve sa postarajú o lesklý a hladký efekt
- vyšľaháme na sneh, ktorým spevníme šľahačku, a spolu s cukrom na penu, ktorou plníme trubičky z lístkového cesta (môžu byť akékoľvek iné, prípadne aj kupované)
- vyšľaháme na redší sneh, ktorý zmiešame so strúhaným syrom a z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalené v strúhanke vypražíme
- zamiešame s jedným vajcom do fašírkovej hmoty, bude nadýchanejšia
- použijeme na prípravu cestíčka na krupicové halušky do polievky
- výborne zahustia omáčku

Tipy:
Bielky by sa mali zužitkovať tiež do dvoch dní. Väčšie množstvo preto radšej zamrazme po častiach v plastových nádobkách.
Sneh z bielkov vyšľahaný s niekoľkými kvapkami octu môžeme použiť na čistenie obrazových rámov z pozláteného dreva.
Čistým bielkovým snehom nalepíme štítky na zaváracie fľaše alebo spojíme akýkoľvek papier so sklom, nálepka sa potom dá bez problémov odstrániť pod tečúcou teplou vodou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com