Zobnime si pár hrozienok

29.12.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Hrozienka sú obľúbenou ingredienciou, ktorá vylepšuje chuť dezertov či koláčov, vrátane vianočných receptúr. Okrem chuťových vlastností je tento druh sušeného ovocia zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, ktoré utužujú naše zdravie a pomáhajú aj našej kráse.

Čo hrozienkam ako prírodnej studnici konkrétne nechýba?

  • vitamín A, ktorý vplýva na tvorbu pigmentu, dobrý zrak a kvalitu sliznice i pleti
  • vitamín B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervy a svaly i na správnu funkciu srdca
  • vitamín B2, ktorý regeneruje tkanivá a pomáha pri problémoch s migrénou
  • vitamín C, ktorý zvyšuje imunitu organizmu, zlepšuje hojenie rán a stará sa i o zdravé ďasná a pokožku
  • železo, ktoré obnovuje červené krvinky a zlepšuje činnosť mozgu, svalov i štítnej žľazy
  • draslík, ktorý prospieva nášmu srdcu a obličkám
  • vápnik, ktorý sa stará o pevnosť kostí a zubov a pozitívne ovplyvňuje srdcovú činnosť

Strážca správnej hmotnosti

Hrozienka sú aj zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Pre obsah ovocného cukru nás perfektne dobíjajú energiou. A ich maškrtením namiesto kalorických sladkostí si dokážeme lepšie ustrážiť správnu hmotnosť. Ale aj tu platí, všetko s mierou, stačí za hrsť denne.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com