Zobnime si pár hrozienok
29.12.2024
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Hrozienka sú obľúbenou ingredienciou, ktorá vylepšuje chuť dezertov či koláčov, vrátane vianočných receptúr. Okrem chuťových vlastností je tento druh sušeného ovocia zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, ktoré utužujú naše zdravie a pomáhajú aj našej kráse.

Čo hrozienkam ako prírodnej studnici konkrétne nechýba?
- vitamín A, ktorý vplýva na tvorbu pigmentu, dobrý zrak a kvalitu sliznice i pleti
- vitamín B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervy a svaly i na správnu funkciu srdca
- vitamín B2, ktorý regeneruje tkanivá a pomáha pri problémoch s migrénou
- vitamín C, ktorý zvyšuje imunitu organizmu, zlepšuje hojenie rán a stará sa i o zdravé ďasná a pokožku
- železo, ktoré obnovuje červené krvinky a zlepšuje činnosť mozgu, svalov i štítnej žľazy
- draslík, ktorý prospieva nášmu srdcu a obličkám
- vápnik, ktorý sa stará o pevnosť kostí a zubov a pozitívne ovplyvňuje srdcovú činnosť
Strážca správnej hmotnosti
Hrozienka sú aj zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Pre obsah ovocného cukru nás perfektne dobíjajú energiou. A ich maškrtením namiesto kalorických sladkostí si dokážeme lepšie ustrážiť správnu hmotnosť. Ale aj tu platí, všetko s mierou, stačí za hrsť denne.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com