Zmrzlina poteší, ale...

25.06.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    ...ale môže byť aj zdrojom zdravotných ťažkostí. Najmä, ak si ju kúpime u menej seriózneho výrobcu.

V zmrzline sa totiž môžu nachádzať baktérie, plesne či kvasinky. Najčastejšie je to výsledok nedostatočných hygienických opatrení pri manipulácii s riadom a s pomôckami pri podávaní zmrzliny a problémom bývajú aj hygienické rukavice, ich povinné používanie pri naberaní kopčekov si ešte mnohí predajcovia neosvojili.

Zdravotné riziká

Organizmus zasiahnutý potravinovou nákazou zareaguje na prítomnosť toxických mikroorganizmov zažívacími ťažkosťami, najčastejšie brušnými kŕčmi a hnačkou, čím sa telo škodlivých látok zbavuje. No problémy si môžeme spôsobiť aj pri konzumácii väčšieho množstva zmrzlinového dezertu, ktorý až príliš schladí naše hrdlo a môže mať za následok zápal horných dýchacích ciest. Nezanedbateľný nie je ani negatívny vplyv vysokého obsahu cukru v zmrzline na zubnú sklovinu.

Kalorická bomba

Problémom je však aj kalorická hodnota zmrzliny. Táto letná pochúťka je vlastne zmrazený nápoj, ktoré pre obsah mlieka či smotany je nutrične skutočne bohatý. Je zdrojom bielkovín, vápnika a cukrov a ovocné zmrzliny aj vitamínov. No smotanové druhy obsahujú aj veľké množstvo tuku, jeden kopček môže mať až 350 kalórií. Opatrní treba byť aj pri konzumácií ovocných drení, ktoré mnohí uprednostňujú pre nižšiu kalorickú hodnotu. Najmä tie lacnejšie mohli byť vyrobené z menejcenného, čiastočne zhnitého ovocia napadnutého plesňou. A netreba sa nechať oklamať ani presvedčivou farbou zmrzliny – jahodová v skutočnosti nemusí obsahovať žiadne jahody, býva to len zmrazený sladký a prifarbený sirup.

Viete, že...

  • ... Číňania poznali zmrzlinu čiže zmes ovocia a ľadu už pred 5-tisíc rokmi?
  • ... starí Gréci zmrzlinu dochucovali medom?
  • ... Rimania si do nej pridávali fialky a ružovú vodu?
  • ... do Európy sa receptúra dostala vďaka Marcovi Pólovi, ktorý priniesol aj iné ázijské špeciality a od 16. storočia bola súčasťou stolovania v šľachtických sídlach?
  • ... priemyselný charakter tejto maškrte dodal v polovici 19. storočia americký mliekar Jacob Fussell, ktorý zásoboval trh mliekom, maslom aj inými mliečnymi produktmi, až ho napadlo spracovať časť smotany na zmrzlinu?
  • ... Taliani majú radi aj druhy zmrzliny s korením alebo s olivovým olejom?
  • ... Japonci si radi pochutnávajú aj na zmrzline so sójovou omáčkou, ktorá má slanú orieškovú príchuť?

Poznámka: Prítomnosť mlieka v zmrzline môže vyvolať aj alergickú reakciu. Niektorí ľudia majú problémy s dýchavičnosťou, iní majú tráviace ťažkosti.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com