Zemiaky – záleží na sorte
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Ak sa nepodarilo urobiť dobrý zemiakový šalát alebo pyré, možno nebude na vine naša neskúsenosť alebo kuchárske zlyhanie, ale skôr nesprávny výber hlavnej ingrediencie.
Na zemiakový šalát, ktorým sa chceme pochváliť celej rodine pri oslave narodenín, potrebujeme druh zemiakov s pevnou glejovitou dužinou, vďaka ktorej zemiaky nevsajú vlhkosť z ostatných prísad šalátu. A na chutnú zemiakovú kašu sú zase vhodnejšie druhy, ktoré sa ľahšie rozvaria pre múčnatú štruktúru.
Zemiaky delíme na 4 varné typy:
- skupina A: pevné zemiaky jemnej štruktúry s vyšším obsahom vody, ktoré sa nerozvárajú, preto sú vhodné na prípravu šalátov i na pečenie
- skupina B: polopevné, polomúčnaté zemiaky strednej vlhkosti, výborné sú ako samostatná príloha k jedlám
- skupina C: múčnaté zemiaky polohrubej štruktúry, suchšie, vhodné ako príloha k jedlu, tiež na prípravu zemiakového cesta alebo kaše alebo jedál z jedného hrnca či ako závarka do polievok
- skupina D: silne múčnaté zemiaky hrubšej štruktúry, ktoré sa rýchlo rozvaria, vhodné len na prípravu zemiakovej kaše alebo cesta
Pozor na surové
Zemiaky sú vysoko výživná potravina, ale nesmú sa konzumovať surové. Pred tepelnou úpravou treba odstrániť všetky zelené miesta a klíčky, ktoré obsahujú toxickú látku solanín. Toxín môže narušiť žalúdočnú sliznicu tráviacej sústavy a spôsobiť žalúdočné kŕče s vracaním.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com