Želatína kĺbom chutí
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Chutné ovocné zákusky s efektne farebnou vrstvou želatíny, to je sen pre mnohých. Podobný dezert by nevymenili ani za veterník. A volia dobre - utužujú svoje zdravie, pretože želatína chutí aj našim kĺbom. Respektíve zlepšuje ich kondíciu. Dôvodom je prítomnosť aminokyselín podporujúcich tvorbu kolagénu, ktorý spája bunky a hlavne sa stará o funkčnosť našich chrupaviek.
Kolagén je v súvislosti s tvorbou kostí kľúčová bielkovina pre vyvíjajúci sa mladý organizmus a v dospelosti, najmä v staršom veku, udržiava pohybový aparát v dobrej aktivite, keďže je súčasťou aj kĺbových chrupiek, šliach a väzivových tkanív. Poznáme dva priame zdroje kolagénu.
- ŽELATÍNA je rastlinného pôvodu a vyrába sa z morských rias. Vyrábajú sa z nej rôzne cukrovinky s ovocnými príchuťami a želé na prípravu zákuskov a tort.
- ASPIK má živočíšny pôvod a získava sa varením bravčového či hovädzieho mäsa, najmä častí s kožou, ktorá obsahuje najviac kolagénu. Tradičným jedlom tohto druhu je huspenina. A aspik sa využíva aj na prípravu iných pochúťok studenej kuchyne. Teplým tekutým aspikom, ktorý po stuhnutí spevnie, sa zvykne zalievať plnená šunková rolka, vajcia, delikatesné paštéty, syry a údeniny či efektne pokrájaná varená zelenina.
Ďalšie prirodzené zdroje
Zvýšiť produkciu kolagénu v tele si môžeme aj správnym výberom potravín. K zdravým kĺbom napomáha konzumácia rýb, napríklad tuniaka a lososa, bravčovej i hydinovej pečene, sóje, červených plodov (cvikla, kapia, rajčiaky), avokáda, mandlí, kešu orieškov, mrkvy, sladkých zemiakov, tekvice, špenátu a brokolice.
Viete, že kolagén...
- ... sa zvykne nazývať aj "elixír mladosti"?
- ... sa stará aj o dobrý stav kože, ciev a zubov?
- ... by v nemal v tele chýbať, pretože dôsledkom môžu byť aj chyby krásy - vädnutie pleti, lámanie nechtov a zhoršenie kvality vlasov?
- ... respektíve jeho nízku hladinu či absenciu v organizmu avizujú bolesti kĺbov?
- ... je dôležitý veľmi pre športovcov pre zvýšenú záťaž na kĺby a pre starých ľudí, ktorých potrebujú chrupavky regenerovať?
Poznámka: Želatínu obsahujú i gumové medvedíky, polmesiačiky či iné obľúbené motívy. Zároveň však je v nich aj veľa cukru, ktorý nám život po zdravotnej stránke komplikuje a podpisuje sa okrem iného aj pod nárast hmotnosti. Vrecko so žuvacími cukríkmi si preto kúpme len občas.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com