Zdraví ako vlašský orech
30.10.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Drobná vzácnosť dobre ukrytá v tvrdej škrupinke. Zaujímavé, že niektoré svoje poklady schovala príroda do ťažko dobytnej schránky. Aj v prípade vlašského orecha musíme prekonať zábranu, aby sme sa dostali k chutnému a zdravému jadierku. Po cudzokrajných orechoch siahame dosť často, ale našské druhy zvykneme podceňovať. Nie je to fér, pretože tento druh orecha nám má čo poskytnúť.
- Množstvo minerálov, ktoré vlašské orechy obsahujú, spevňujú svaly a kosti, takže sa ich konzumáciou bránime pred osteoporózou.
- Vitamíny skupiny B sa postarajú o dobrú funkčnosť nervového systému. Stačí za hrsť jadier a budeme mať dobrú pamäť, dokážeme sa lepšie sústrediť a byť pokojnejší.
- Nenasýtené mastné kyseliny udržujú naše cievy v kondícii, pomáhajú regulovať vstrebávanie cukru do svalov a znižujú hladinu krvného tlaku. Zabraňujú tiež tvorbe krvných zrazenín a znižujú riziko infarktu.
- Prítomná kyselina alfa-linolenová tlmí zápaly, preto sú "vlašáky" dobrou prevenciou pred zápalovými procesmi, typickými pre reumatické ochorenia.
- Kto by to povedal, ale vďaka vlašským orechom môžeme byť aj krajší. Vitamín E chráni pokožky pred tvorbou vrások a starnutím a kyselina listová, ktorej majú vlašské orechy na rozdávanie, sa postará o kvalitu sliznice.
- Jesť by vlašské orechy mali všetci, ale ľudia s vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu v každom prípade. Odporúča sa 5 a 10 jadierok denne.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com