Zdobíme tortu

23.04.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL     Aj keď nám obchody ponúkajú množstvo hotových zákuskov i celé torty pripravené profesionálnymi cukrármi, viac sa cení i chutí vlastnoručne upečená doma. Poradíme, ako v konečnej fáze upraviť sladký skvost, ktorým chceme urobiť radosť jubilantovi alebo pohostiť blízkych na rodinnej oslave.

Krém a posýpka

Keď chceme pod maslový čokoládový krém na odľahčenie chuti natrieť ovocný džem a tento je príliš riedky, zahustíme ho rozmrvenými piškótami. Ak plníme tortový korpus šľahačkou alebo tvarohovým krémom, korpus hneď po upečení natrieme rozšľahaným bielkom. Na perfektné nanesenie vrstvy krému môže použiť otáčavý podnos. Najprv natrieme krém na vrch torty a potom na boky po celom obvode. Úzku špeciálnu stierku na tento účel (prípadne dlhý nôž so zaokrúhleným koncom) priložíme k boku a otáčame pomaly podnos, takto sa krém rovnomerne rozotrie po celom obvode. Podobne vyriešime hladký povrch torty na jej vrchu. Stierku alebo nôž položíme plochou na tortu a otáčaním podnosu docielime konečný efekt.

Ak nie sme úplne spokojní s dokonalosťou natretého krému, nedostatky môžeme zakryť posýpkou z pomletých orechov. Ak ich nemáme dosť, tieto rovnomerne nasypeme na vrch torty a na bokoch aplikujeme posýpku z piškótových omrviniek. Získame ich z piškót, ktoré v plastovom vrecúšku rozdrvíme, alebo zo staršieho piškótového koláča, ktorý cez sitko rozmrvíme. Tortu s podnosom treba držať v jednej ruke a druhou sypať omrvinky na boky naklonenej torty. Alternatívou je kokosová múčka.

Trampoty s polevou

Problémom býva poleva, napríklad čokoládová, pretože časť z nej natečie mimo korpusu a znečistí podnos. Preto tortu položíme najprv na kus kartónu zo škatule a aplikujeme polevu, ktorú postupne rozotierame na vrchu a napokon na bokoch stierkou alebo dlhým cukrárenským nožom s okrúhlou špicou. Polevu, ktorá býva dosť tekutá, treba rozotierať od stredu ku krajom a keď začne poleva stekať po bokoch, prejdeme na túto časť torty. Pomáhame si tým, že druhou rukou otáčame kartónom, aby bola poleva na torte rovnomerne rozotrená. Ak by sme sa pokúsili robiť to opačne – pohybom ruky, tá sa nám občas zatrasie. Po aplikovaní prvej vrstvy tortu uložíme asi na 10 až 15 minút do mrazničky, aby poleva stuhla. A potom proces s natieraním zvyšku polevy opakujeme ešte raz. Tentoraz stačí tenká vrstva. Pre dosiahnutie hladkého povrchu nahrejeme dlhú kovovú stierku nad plameňom. Napokon tortu prenesieme na čistý podnos a ostrovčeky stečenej polevy zostanú na kartóne.

Stačí bielko a cukor

Na krémovú tortu môžeme dať aj bielkovú polevu, ktorú získame vyšľahaním bielka so šálkou (250 ml) práškového cukru vidličkou. Potom ju ešte môžeme vylepšiť výraznejšou chuťou (pár lyžičiek kávy či ovocnej šťavy, vanilková alebo rumová esencia). Po natretí ju môžeme cez sitko posypať kakaovým práškom.

Ozdoby pre náročnejších

Ak sa nám zdá ozdoba jednoduchá, môžeme pridať čokoládové hoblinky alebo nastrúhanú čokoládu, bonbóny, želé polmesiačiky v tvare pomaranča a citrónu, kúsky orechov alebo ozdoby vykrojené formičkami rôznych tvarov z rozvaľkaného marcipánu. Efektným optickým osviežením sú plody sezónneho ovocia (jahody, maliny, vetvičky s ríbezľami, väčšie čučoriedky), ktoré najprv pofŕkame vodou a potom poprášime práškovým cukrom. Získame tak vzhľad zasneženého ovocia.

Tip na čokoládovú polevu: Použiť môžeme aj hotovú práškovú polevu, ktorú zmiešame s odporúčaným množstvom vody, no výborná je poleva pripravená z čokolády. Túto si nalámeme na kúsky a vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť s rastlinným tukom (na každých 100 g čokolády treba 15 g tuku). Pri roztápaní občas premiešame. Bude hladšia a bude sa lepšie rozotierať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com