Zajac na divoko

11.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Klasika z diviny, zajac utopený v záplave chutnej šťavy s príchuťou brusníc a ríbezlí.

Ingrediencie:

  • 750 g mäsa zo zajaca (zadná časť)
  • 50 g údenej slaniny
  • 40 g masti alebo oleja
  • 50 g cibule
  • 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • 600 ml vody
  • 30 g hladkej múky
  • horčica
  • ocot
  • 1 lyžica ríbezľovej alebo brusnicovej zaváraniny

Príprava:

Odležané zajačie mäso prešpikujeme prúžkami údenej slaniny. Na masti alebo oleji v tlakovom hrnci zapeníme pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, pokrájanú zeleninu, korenie, bobkový list, 500 ml vody a soľ. Hrniec uzavrieme a mäso dusíme 30 minút. Hotové mäso vyberieme a pokrájame. V 100 ml vody rozmiešame múku, zátrepku prilejeme do šťavy a povaríme. Šťavu pretrieme cez sito a napokon do nej zamiešame horčicu, zaváraninu a podľa chuti okyslíme. Hotovou šťavou mäso polejeme. Podávame s tarhoňou, knedľou alebo makarónmi.


redakcia Doma a Rada