Za hrsť mladého hrášku
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Drobček s impozantnou silou. To je dozreté zelené zrnko v hrachových strukoch. Dôvodom, prečo si teraz na jar i v skorom lete dopriať sladučké hrášky čo najčastejšie, je jeho prínos pre fyzické a duševné zdravie.

Hrášok ako synonymum miniatúrnej veľkosti si zahral veľkú úlohu aj v rozprávkach, v pamäti určite každému utkveli najmä milé postavičky Janka Hraška a princeznej na hrášku. No hrášok je hlavne svieža pochúťka, ktorá je navyše jedným z bohatých jarných zdrojov vitamínov. A hoci sú chutné aj samotné mladé struky, ktoré sa zvyknú pripravovať ako príloha, mnohí z nich radšej po dozretí lovia drobné sladké hrášky.
Lepšie trávenie i myseľ
Hrášok je bohatým zdrojom vitamínov E, K, C i skupiny B a minerálov, najmä fosforu, mangánu, kremíka, horčíka, draslíka a zinku. Obsahuje tiež vlákninu, bielkoviny a kyselinu listovú. Je vhodným druhom zeleniny aj pre tehotné ženy a pre ľudí s problémami srdcovo-cievneho systému. Jeho konzumáciou si...

- ... zlepšujeme stav cievnych stien a znižujeme hladinu cholesterolu i tukov v krvi a tak sa chránime pred vznikom chorôb srdca
- ... udržujeme stabilnú hladinu cukru v krvi
- ... posilňujeme nervy, takže nie sem depresívni a lepšie spíme
- ... spevňujeme kosti
- ... zlepšujeme trávenie a zbavujeme sa rýchlejšie toxických látok
- ... udržujeme v dobrej kondícii mozog
- ... zlepšujeme stav pokožky, vlasov i nechtov
- ... regeneráciou tkaniva i celého organizmu bojujeme proti starnutiu.
Poznámka: Tento druh strukovín po celý rok zvykneme konzumovať v sterilizovanej forme, no konzervovaný produkt má až o 90 percent menej vitamínov než čerstvý hrášok.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net