Za hrsť mladého hrášku

11.05.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Drobček s impozantnou silou. To je dozreté zelené zrnko v hrachových strukoch. Dôvodom, prečo si teraz na jar i v skorom lete dopriať sladučké hrášky čo najčastejšie, je jeho prínos pre fyzické a duševné zdravie.

Hrášok ako synonymum miniatúrnej veľkosti si zahral veľkú úlohu aj v rozprávkach, v pamäti určite každému utkveli najmä milé postavičky Janka Hraška a princeznej na hrášku. No hrášok je hlavne svieža pochúťka, ktorá je navyše jedným z bohatých jarných zdrojov vitamínov. A hoci sú chutné aj samotné mladé struky, ktoré sa zvyknú pripravovať ako príloha, mnohí z nich radšej po dozretí lovia drobné sladké hrášky.

Lepšie trávenie i myseľ

Hrášok je bohatým zdrojom vitamínov E, K, C i skupiny B a minerálov, najmä fosforu, mangánu, kremíka, horčíka, draslíka a zinku. Obsahuje tiež vlákninu, bielkoviny a kyselinu listovú. Je vhodným druhom zeleniny aj pre tehotné ženy a pre ľudí s problémami srdcovo-cievneho systému. Jeho konzumáciou si...

  • ... zlepšujeme stav cievnych stien a znižujeme hladinu cholesterolu i tukov v krvi a tak sa chránime pred vznikom chorôb srdca
  • ... udržujeme stabilnú hladinu cukru v krvi
  • ... posilňujeme nervy, takže nie sem depresívni a lepšie spíme
  • ... spevňujeme kosti
  • ... zlepšujeme trávenie a zbavujeme sa rýchlejšie toxických látok
  • ... udržujeme v dobrej kondícii mozog
  • ... zlepšujeme stav pokožky, vlasov i nechtov
  • ... regeneráciou tkaniva i celého organizmu bojujeme proti starnutiu.

Poznámka: Tento druh strukovín po celý rok zvykneme konzumovať v sterilizovanej forme, no konzervovaný produkt má až o 90 percent menej vitamínov než čerstvý hrášok.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net