Z čerešní alebo višní je výborná griotka
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Je čas šťavnatých čerešní, už zrejú aj višne, najvyšší čas rozmyslieť si, čo s dobrou úrodou. Okrem sladkých zaváranín alebo sušených plodov z tohto letného ovocia si však môžete pripraviť aj tradičný alkoholický nápoj – griotku. Tento sladkastý nápoj si radi uchlipkávajú počas sviatkov najmä ženy.

Potrebujete dve základné ingrediencie – ovocie a alkohol. Na prípravu griotky sú výborné šťavnaté, chuťovo výrazné čerešne, ale aj višne, v tom prípade pridajte viac cukru. Výber alkoholu závisí od vkusu konzumenta – môže to byť lieh, vodka, ktoré chuť ovocia potlačia najmenej, ale vhodné sú aj ovocné destiláty (napríklad čerešňovica) alebo rum. Ako na to?

- Do veľkého zaváracieho pohára nasypeme vykôstkované čerešne alebo višne (2 kg).
- Pridáme výraznú koreninu – celú škoricu alebo pár klinčekov, prípadne čistú citrónovú kôru.
- Všetko posypeme kryštálovým cukrom (1 kg).
- Zmes zalejeme alkoholom (1 l).
- Pohár utesníme a necháme ho stáť minimálne 2 mesiace v tmavšom priestore, ktorý si udržiava konštantnú teplotu. Ovocie časom pustí šťavu a scvrkne sa.
- Napokon obsah pohára precedíme a nápoj prelejeme do niekoľkých menších fliaš (získame asi 2,5 litra).
Poznámka: Ocedené ovocie určite nevyhadzujte. Získali ste práve hodnotný prírodný produkt. Čerešne či višne môžete poukladať do malých pohárov, zaliať cukrovým roztokom a uložiť ako kompót, ktorý však nie je určený deťom. Ochutené bobule môžete konzumovať ako pochúťku alebo si nimi prizdobiť šľahačkové poháre a pudingy. Ale dajú sa aj zaliať trochou griotky a odložiť v zaváracom pohári. V priebehu nasledujúcich mesiacov dochutia výborne vaše rolády a torty.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com