Vychutnajte si matjesy
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Toto odporúčanie nie je márne. Okrem gurmánskeho zážitku stíhame vlnu odporúčaní zdravej výživy. Konzumácia rýb nie je vrátane obyvateľov Slovenska tak samozrejmá a dostatočne frekventovaná. Preto treba druhy meniť – raz si dopriať grilovaného pstruha či vyprážané filé, inokedy tuniaka v oleji alebo kyslasté matjesy, ktoré sa rozpadávajú na jazyku.
Hoci na prípravu tejto typicky českej desiatovej pochúťky sa používajú i sladkovodné ryby, napríklad kapor, najvhodnejším druhom je sleď a poriadne tučný. Kúsky ryby sa potom nakladajú postupne do soli, oleja a octu. Do marinády sa pridáva bobkový list, nové korenie a pokrájaná cibuľa.
Z kyslého olovrantu ďalšie špeciality
Matjesy nemusíme konzumovať tradične – s krajcom chleba a pohárom piva, hoci aj takto jednoducho táto ryba chutí. Môžeme ich použiť na prípravu iných pokrmov:
- šalát z kúskov ryby a bielej konzervovanej fazule i mladej cibuľky
- šalátová kombinácia varených zemiakov, sterilizovanej uhorky i červenej repy, majonézy a matjesov
- šalát z pokrájaných matjesov a majonézy ochutený pažítkou, kôprom a korením, môžeme ich však podobne kombinovať aj s hustým jogurtom, jarnou cibuľkou, natvrdo uvarenými vajcami a kôprom
- nátierka z pomletých varených zemiakov, matjesov a jablka doplnená nasekanou cibuľkou a ochutená citrónom a petržlenovou vňaťou
- nátierka z pokrájaných matjesov a natvrdo uvarených vajec, ktoré prepojíme maslom zmiešaným s kyslou smotanou a napokon dochutíme s chilli a i sladkou červenou paprikou a kôprom
Zaujímavý tip z talianskej kuchyne:
Potrebujeme 6 plátkov matjesov, 1 zelenú papriku, 2 menšie červené cibule, 4 lyžice citrónovej šťavy, soľ a mleté čierne korenie. Rybu, cibuľu i papriku najprv pokrájame na menšie kocky a zmiešame. Zmes pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme soľou i čerstvo pomletým čiernym korením a znovu premiešame.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com