Vtáčie mlieko

19.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Tradičným teplým dezertom – vtáčím mliekom sa zavďačíme asi najviac deťom.

Ingrediencie:

  • 1 l mlieka 
  • 3 až 4 žĺtky 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 1 lyžica hladkej múky 
  • 200 g práškového cukru 
  • sneh z 5 bielkov 
  • 1 lyžica cukru 
  • ½ balíčka vanilkového cukru 
  • malinový alebo ríbezľový džem

Príprava:

Mlieko necháme zovrieť s vanilkovým cukrom alebo s kúskom vanilky v nižšom a širšom hrnci. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh na záver do neho zašľaháme lyžicu práškového cukru a ½ balíčka vanilkového cukru. Na malú okrúhlu a v studenej vode opláchnutú naberačku naberieme sneh, vložíme do mlieka, ktoré nesmie vrieť. Zopakujeme to aj s ďalšími porciami snehu, ktoré ukladáme vedľa seba tak, aby sa nedotýkali. V horúcom mlieku ich necháme asi 3 až 4 minúty, potom ich obrátime a rovnako dlho ich varíme aj z druhej strany. Hotové snehové guľky vyberieme na sito a necháme vychladnúť. Mlieko, v ktorom sme varili snehové guľky, doplníme do 1 litra prevareným mliekom. Žĺtky rozmiešame aj s cukrom a s múkou v malom množstve studeného mlieka a zmes za stáleho miešania vlejeme do horúceho mlieka. Vo vodnom kúpeli uvaríme krém, ktorý necháme vychladnúť. Krém nalejeme do miesiek alebo hlbokých tanierov a vložíme do neho niekoľko snehových porcií, do stredu ktorých urobíme lyžičkou jamkou a vyplníme ju džemom.


redakcia Doma a Rada