Vňate aj počas zimných mesiacov

17.01.2025

ZELENÝ DOMOV - VITAMÍNY Z ČREPNÍKA    Voňavé vitamíny z čerstvých zeleninových vňatí si môžeme dopriať aj v zimných mesiacoch. A nemusíme mať ani veľké skúsenosti s pestovaním byliniek.

  • Z väčšieho petržlenu si odrežeme z vrchnej hrubšej časti asi 2 cm kúsok, ktorý vložíme do plytkej misky s vodou a tú položíme na poličku v kuchyni. Pri bežnej interiérovej teplote okolo 20°C začne torzo koreňa v priebehu niekoľkých dní vyháňať zelené vňate. Potom koreň zasadíme do zeminy v črepníka tak, aby asi centimeter vyčnieval. Takto námvňať plná vône a vitamínov vydrží aj cez vianočné sviatky.
  • Podobne sa pohráme aj s odrezkom zeleru. Asi o dva týždne sa nám odvďačí vňaťou výraznej chuti, ktorá vylepší mäsové vývary či pečené zemiaky.
  • Na získanie cibuľovej vňate, ktorá má aj antiseptické účinky, potrebujeme malé cibuľky. Najprv ich namočíme do vody a po 24 hodinách zasadíme do zeme. Odporúča sa polievať menej, veľa vody cibuľke škodí.
  • Pažítku si môžeme kedykoľvek v roku vypestovať zo semien. Ak máme k dispozícii staršie korienky z leta, niekoľko zdravých oddelíme a presadíme do nového črepníka. Celú zimu si dorastajúcou úrodou budeme zabezpečovať prísun dôležitých minerálov a vitamínu C.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com