Vlašskými orechmi proti infarktu

18.02.2024

VARENIE - POTRAVINY    Vlašské orechy patria k najrozšírenejším druhom orechov v našom regióne. Okrem priamej konzumácie sa aj v slovenskej kuchyni často používajú pri príprave tradičných múčnikov. Okrem chuťových vlastností bol dôvodom obľúbenosti tohto druhu orechov aj ich prínos pre zdravie.

Vlašské orechy sú prameňom látok, ktoré pomáhajú udržať v kondícii dôležité systémy organizmu a dokonca pomáhať tým, ktorí trpia niektorými ochoreniami.

  • Sú zdrojom polynesaturovaných mastných kyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť. Alfalinolénová a linolová kyselina eliminujú riziko smrteľného infarktu a pôsobia proti krvným zrazeninám a zápalom.
  • Tieto kyseliny prispievajú aj k lepšiemu stavu cievneho systému, pretože znižujú hladinu tukov krvi, krvný tlak a cholesterol. Jeho hladina viditeľne klesne už po 4 týždňoch pravidelnej konzumácie orechových jadier.
  • Prítomnosť mastných kyselín omega 3 s protizápalovým účinkom zase garantuje zmiernenie ťažkostí reumatickej artritídy a používa sa aj v prípadoch svrbenia a šupinatej pokožky.
  • Pre výživovú hodnotu a vysokú kalorickú koncentráciu sú vlašské orechy vhodnou potravinou pre rekonvalescentov a ľudí trpiacich nechutenstvom. Denne stačí skonzumovať asi 5 orechov, pri väčšom množstve hrozí prírastok na váhe.

Do komory i v kuchyni

Zásadne kupujeme len orechy v škrupine alebo lúpané jadrá vákuovo balené. Sekané i mleté orechy na vzduchu ľahko oxidujú a potom stuchnú. Orechy skladujeme na chladnom, tmavom mieste, v škrupine ich môžeme aj zamraziť. Staršie vlašské orechy zbavíme horkastých šupiek, keď ich zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej vychladnúť. Potom ich ľahko ošúpeme.

Vlašské orechy dodávajú jedlám sladkastú chuť, preto sú vhodné do šalátov, ryžových jedál, pri príprave hydiny a najmä sladkých koláčov, či už koláčov v kombinácii so sezónnym ovocím, luxusnejších orechových závinov, rezov a tort, vianočného pečiva alebo ľahkých dezertov. A výborne chutia aj v kombinácii so syrmi.

Skúste jednoduchý recept

Orechy v mede zvládne asi každý. Do 250 ml vody dáme zvariť 4 lyžice práškového cukru a lyžicu jablčného octu a do hotového sirupu vložíme asi pol kilogramu olúpaných jadier vlašských orechov. Necháme trochu schladiť a primiešame asi 200 ml včelieho medu. Zmes potom plníme do pohárov a sterilizujeme. Môžeme ju vychutnávať ako sladkú maškrtu alebo pridávať do ovocných šalátov.

Poznámka: Orechové jadrá nepečieme alebo nevaríme na silnom ohni, pretože prítomné tuky ľahko horia a oxidujú.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com