Vianočnú kolekciu si urobte sami
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Domáca knedľa, vlastnoručne nakrájané rezance do polievky, to sa už veľmi nenosí. Zvykli sme si iba siahnuť do správneho regálu v obchode a vložiť tovar do košíka. Ale občas sa ponúka iná možnosť. Napríklad vianočná kolekcia z domácej kuchyne.
Ak chceme urobiť svojim deťom radosť, skúsme si urobiť vlastnú čokoládovú kolekciu na vianočný stromček. Najmä ak tie profesionálne sú z roka na rok drahšie a ak kdesi doma máme ešte schované mamine formičky na keksy. Možno aj vašim známym pripomenie domáca kolekcia klasický vianočný stromček, na ktorom viseli červené jabĺčka, salónky urobené z kockového cukru a vlašské orechy zabalené v staniole. Že príliš jednoduchá podoba Vianoc? Ale k tým, teda k tým pravým, predsa skromnosť patrí. Poďme teda na vec!
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200009171-4ed1a4ed1b/kolekcia_znak.jpeg?ph=65bad9d253)
Na prípravu základnej zmesi potrebujeme 250 g rastlinného tuku, 300 g práškového cukru, balíček vanilkového cukru, 60 g kakaa, 50 g hladkej múky a 70 g mletých orechov. Najprv si pripravíme formičky rôznych tvarov. Každý vymastíme kúskom tuku alebo olejom, aby sa čokoládová zmes nenalepila, a uložíme ich na dosku alebo väčšiu tácňu. Orechy pomelieme a opražíme na panvici. V rajnici rozpustíme tuk a pri miernom ohni postupne pridáme cukor, kakao, múku a napokon aj oriešky. Miešame, kým sa zmes dobre nespojí, potom rajnicu odstavíme. Pri chladnutí masu občas premiešame. Keď začne tuhnúť, naplníme ňou formičky a na chladnom mieste necháme stuhnúť. Na druhý deň pomocou špendlíka vylúpneme tvarované čokoládky z formičiek a vtedy prichádza tá veľká chvíľa, keď sa premenia na originálnu kolekciu na stromček. Stačí pár kúskov staniolu alebo tenšieho alobalu, ktorý rozstriháme na menšie časti a do nich čokoládky zabalíme. Pred uzavretím staniolu v zadnej časti nezabudneme pridať kúsok preloženej bavlnky alebo ozdobnej nite, aby sme mohli čokoládky zavesiť na konáriky.
redakcia Doma a Rada