Vianočné pečivo, ako má byť

07.12.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE     Príprava vianočného pečiva je v mnohých domácnostiach priam rituálom a súvisí aj s výrobou osvedčených druhov dezertných maškŕt, či už sú to vanilkové rožky, orechové tyčinky alebo linecké keksy. Krehké je najčastejším druhom cesta, z ktorého sa pečú vianočné zásoby trvanlivých sladkostí. Určite padne dobre pár užitočných rád, ktoré ich prípravu i skladovanie uľahčia.

  • Základom je dostatok tuku a hladká múka, ktorá drží zmes ingrediencií lepšie pokope ako polohrubá.
  • Cesto s väčším množstvom tuku bude mäkšie, ak polovičnú dávku múky naradíme škrobom.
  • Do krehkého cesta na zlepšenie chuti môžeme pridávať mleté orechy a mandle, kokosovú múčku, vanilkový cukor, kakao, strúhanú čokoládu, šťavu i postrúhanú kôru z citróna, rum, čiernu kávu, alebo korenia ako aníz, fenikel, zázvor a mletá škoricu, ale s tou opatrne, pretože je silne aromatická.
  • Pri vytváraní symbolických tvarov používame formičky na vtláčanie kúskov cesta, vykrajovacie formičky a špeciálne rydielka. No pomôcť v núdzi si môžeme aj okrajom rôzne veľkých pohárov v tvare kruhu alebo štvorca.
  • Upečené kúsky necháme najprv vychladnúť na mriežke, až potom ich ukladáme do škatule alebo ich ozdobujeme a zlepujeme.
  • Linecké pečivo spájame džemom alebo rôznymi plnkami. Základ tvorí maslový krém so žĺtkom a cukrom, do ktorého môžeme primiešať postrúhanú horkú čokoládu, strúhaný kokos, mleté orechy i mandle, lyžicu vychladnutej kávy, 2 lyžice vaječného koňaku alebo rumu, prípadne pár kvapiek potravinárskej esencie podľa vlastného výberu. Chuť keksov pozmení aj čokoládová, kokosová či punčová poleva. A rôznymi kombináciami tak získame z jedného druhu cesta viacej druhov pečiva rôznej chuti.
  • Aromatické druhy vianočných keksov by sme mali upiecť aspoň týždeň pred konzumáciou, pretože korenia potrebujú svoju arómu postupne rozvinúť. Zásadne ich uskladňujeme osve, pretože vône by sa premiešavali.
  • Maslové pečivo treba zjesť do 4 týždňov, potom sa jeho chuť zvykne zhoršovať.
  • Medovníky budú dlhšie mäkké, keď do uzatvárateľnej, napríklad plechovej nádoby vložíme aj pár šupiek z pomaranča alebo z mandarínky.
  • K ostatným druhom vianočného pečiva pridáme kúsok jablka, ktoré zabezpečí správnu vlhkosť a tak prácne pripravené dobroty nevyschnú.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com