Vianočné oblátky piekli učitelia
VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE Oblátky patria k tradičným symbolom Vianoc. Najskôr sa sami doma piecť nebudeme. Česť výnimkám. Ale v každom prípade je zaujímavé vedieť, koľko trpezlivosti vyžadovalo tento úkon, ktorý patril kedysi na slovenskej dedine k povinnostiam miestneho učiteľa.

Základom je kvalitné cestíčko. V pol litri mlieka sa najprv rozmieša 150 g práškového cukru a balíček vanilkového cukru, jeden žĺtok, 5 lyžíc vlažného roztopeného masla, 1 lyžička oleja a prípadne aj lyžica medu a 50 g mletých orechov a vypracuje sa hladké cesto. Napokon treba priliať ešte pol litra mlieka, dobre premiešať a nechať asi hodinu i dve postáť. Na pečenie je potrebná špeciálna forma či železo na oblátky, ktoré sa musí potrieť slaninou alebo včelím voskom. Na rozpálenú časť formy sa naleje lyžica cesta, obe polovice sa spolu stlačia a vytečené cesto sa obreže nožom. Nad ohňom sa pečie po oboch stranách. Upečená oblátka sa má po vybraní zo železa uložiť na rovnú dosku, aby sa nepokrivila. Ak má niekto radšej trubičky, musí oblátku stočiť na drevenú varešku ešte za horúca a potom zošuchnúť dole. Je to zdĺhavá, prplavá robota, pretože treba urobiť množstvo tenučkých oblátok, na ktorých si počas sviatkov každý rád zamaškrtí.
redakcia Doma a Rada