Veľkonočná baba

03.03.2024

VARENIE - RECEPTY - BEZMÄSITÉ JEDLÁ    Sýta maškrta, ktorou sa každá kuchárka zavďačí milovníkom výraznej údenej chuti.

Ingrediencie:

  • 1 kg údeného bravčového mäsa (pliecko alebo krkovička)
  • 2 väčšie domáce klobásy
  • 100 g údenej slaniny
  • 200 mäsového vývaru
  • 10 žemlí
  • mleté čierne korenie
  • 4 vajcia
  • soľ
  • vajce na potretie

Príprava:

Údené mäso, domácu klobásu i slaninu treba uvariť domäkka. Mäso i klobásu pokrájame na malé kúsky a zmiešame s pokrájanými žemľami, ktoré sme poliali vývarom, a napokon pokrájanú uvarenú slaninu, ktorú sme trochu opražili. Okoreníme, osolíme a pridáme vajcia, najprv zamiešame žĺtka a potom sneh z vyšľahaných bielkov. Dobre, ale opatrne premiešame a vylejeme do vymasteného pekáča (môžeme použiť aj papier na pečenie). Rozotrieme po celej ploche a povrch zmesi potrieme rozšľahaným vajcom. Vo vyhriatej rúre pečieme do ružova. Baba pokrájaná na kocky sa môže jesť teplá, ale aj studená.


redakcia Doma a Rada