Veľká lekárnička v malom gaštane

24.09.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA     Z gaštanov sme si ako deti zvykli robiť panáčikov a zvieratká a netušili sme, že tieto jesenné plody sú malou lesnou lekárničkou, ktorá poskytuje telu mnoho užitočných látok – bielkoviny, minerály i škrob, ktorý sa tepelnou úpravou mení na cukor.

  • Gaštany obsahujú omega-3 mastné kyseliny, zdravý tuk a žiadny cholesterol, zlepšujú preto kondíciu srdcovo-cievneho systému.
  • Ťažiť z chutných plodov môže celý organizmus a viaceré orgánové systémy aj pre prítomnosť vitamínov C a skupiny B, tiež minerálov ako zinku, vápnika, draslíka a hlavne železa. Je preto dobrý pre všetkých ľudí, ktorý trpia chudokrvnosťou.
  • Vzdávať by sa ich nemali ani pacienti s celiatikou, pretože v gaštanoch chýba lepok, látka, ktorá poškodzuje ich tráviaci systém.
  • Opačne nevhodný je pre diabetikov a ľudí s častou kolitídou.
  • Ostatným konzumentom harmonizujú trávenie a po dobrej úprave a dôkladnom uvarení domäkka sú ľahko stráviteľnou poživňou.
  • Pečeni pomáhajú zbavovať sa toxínov.
  • Jesť by sme ich mali aj pre zachovanie dobrej pamäte, dokonca zlepšujú spánok, ale i náladu, pomáhajú potlačiť pocity smútku a úzkosti, sú preto prírodným antidepresívom.
  • Odvar z listov gaštana jedlého sa používa pri problémoch s hnačkou a pri zápale priedušiek.
  • Kloktanie odvaru z listov pomáha zase pri zápale ústnej dutiny a hrdla.
  • Čaj z gaštanovej kôry je pomocníkom pri kašli, kŕčoch, hnačke i reume.
  • Čínska tradičná medicína považuje gaštanové plody za zdroj energie pre obličky, ale aj pre šľachy i kosti a zlepšenie funkčnosti kĺbov.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com