Varíme z tekvice

01.10.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL     Tekvica, ktorej sezóna je v plnom prúde, je žriedlom vitamínov a minerálov a pre nízky obsah cukru a vysoké zastúpenie vody je výbornou potravinou pre udržiavaní štíhlej línie i pri problémoch s cukrovkou. Ale body získava aj pre ľahkú stráviteľnosť. Je to potrava vhodná pre všetkých – od batoliat po seniorov s citlivým žalúdkom.

No najväčším argumentom, prečo si ju kladieme v rôznych podobách na tanier, sú jej výborné chuťové vlastnosti. Oranžová dužina má sladkasto orechovú príchuť. Na svete existujú stovky druhov tekvíc, z ktorých niektoré dosahujú veľkosť až 70 kg. Tie menšie bývajú zaujímavým dekoratívnym prvkom s jesennou atmosférou. Nás však zaujíma využitie tejto zeleniny v kuchyni. Aké sú teda tekvicové variácie?

  • Pevná dužina je ako stvorená na vyprážanie v trojobale, no geniálna je najmä pečená verzia.
  • Tekvica je výborný druh zeleniny, ktorá sa dá použiť na sladké spracovanie ako ovocie. Je vhodné na prípravu kompótu, ale aj na kandizovanie. No zavárať ju môžeme aj v sladkokyslom náleve.
  • Udusená a na sladko ochutená dužina zvykne byť aj náplňou jesenných koláčov alebo nastrúhanú ju môžeme pridať do cesta na prípravu mafínov.
  • Slaná verzia tekvice zvykne byť súčasťou zeleninových zmesí používaných na zapekanie cestovín, býva často súčasťou dusených pokrmov zo zeleniny v orientálnej kuchyni.
  • Opečené plátky tekvice môžeme zapekať aj poliate rajčiakovou omáčkou a posypané syrom alebo varenú špagetovú servírovať cestoviny.
  • Naše staré mamy zvykli z tekvice variť najčastejšie výbornú polievku alebo prívarok.
  • Skvelá je aj tekvicová náplň do koláčov.

Hodí sa kôpor i zázvor

Chuť tekvicovej dužiny výborne dopĺňa kôpor, ktorý môžeme pridať ako do polievky, tak do prívarku z tejto zeleniny a tiež je vhodnou ingredienciou pri nakladaní nahrubo strúhanej tekvice v octovom náleve. Ale dobre ju dopĺňa aj zázvor, muškátový orech a čerstvá bazalka.

Jeden nenáročný recept:

Stredne veľkú tekvicu rozkrojíme po dĺžke, strednú časť so semiačkami odstránime a dužinu vydlabeme. Tú chvíľku opečieme na opraženej cibuli i cesnaku, ochutíme tymianom a zmiešame s trochou nastrúhaného syra. Zmes dáme do vydlabaných polovíc tekvice, zapečieme, potom ešte posypeme syrom a strúhankou a znovu zapečieme. Napokon už stačí iba sezónny šalát a poriadny hlad.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com