Varíme strukoviny

14.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Strukoviny sú veľmi zdravou potravinou, z ktorej sa pri troche fantázie dajú robiť pochúťky. S obľubou sa z nich pripravujú aj pôstne recepty. Ich konzumáciou sa dodržiava princíp postenia pred sviatkami, ako je Veľká noc, zároveň však zasýtia a organizmus obohatia o vzácne vitamíny a minerály.

Strukoviny sú suché zrelé semená fazule, sóje, šošovice, cizrny, bôbu alebo hrachu. Pre skrátenie doby varenia treba všetky druhy okrem šošovice nechať namočené v studenej pitnej vode. Fazuľa a hrach potrebujú aspoň dvanásť hodín, prípadne celú noc, šošovici stačia 4 hodiny. Namočené ich uložíme v chladnejšej miestnosti, aby nezačali kysnúť. Varíme ich v rovnakej vode, v ktorej sme ich namáčali, ale zásadne pomaly na menšom ohni. Fazuľa a hrach potrebujú asi dve hodiny, šošovica hodinu, v tlakovom hrnci sa doba samozrejme skracuje. Aby nestvrdli, tak počas varenia do strukovín nepridávame soľ, osolíme ich až tesne pred dokončením. Rovnako to platí pre ocot, ktorý predlžuje dobu varenia. Zo strukovín varíme najčastejšie husté polievky a prívarky, ale varené semená sú aj výborným doplnkom šalátov a pomleté sú zase vhodným základom pre vyprážané zeleninovo-strukovinové jedlá.

Koreniny vhodné na dochutenie strukovín:

  • biela fazuľa – rozmarín, cesnak, majoránka
  • červená fazuľa – čili korenie, majoránka, koriander
  • čierna fazuľa – čili korenie, zázvor, rasca, cesnak, tymian, majoránka
  • hrach – tymian, klinčeky, majoránka, cesnak
  • cícer – karí korenie, koriander, rasca, majoránka cesnak, mäta, citrón
  • zelená šošovica – majoránka, rasca, ocot, koreňová zelenina
  • červená šošovica – karí korenia, mäta, zázvor, koriander, majoránka


TIP: Uvarené a vychladnuté bôby fazule sa dajú kombinovať s rôznymi potravinami pri príprave šalátov. Výborne sa hodia k zelenému šalátu, cibuli a tuniaku.

Poznámka: V prípade sóji by sme mali byť pri varení obzvlášť opatrní. Tento druh strukoviny sa odporúča namočiť do studenej vody na 12 až 16 hodín, ktorú zlejeme. Sóju potom varíme asi v trojnásobne väčšom objeme čistej vody. V bežnom hrnci to trvá približne 2,5 hodiny, v tlakovom asi 40 minút. Ak sóju varíme dlhšie, začnú bôby opäť tvrdnúť.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com