Variácie na varený jazyk

14.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Niektoré jedlá, najmä vnútornosti majú u mnohých konzumentov červenú. Jednoducho ich na tanieri neakceptujú. Často však ide o lahôdky, ktoré si ostatní gurmánsky vychutnávajú. Patrí k nim aj jazyk, či už bravčový alebo hovädzí, najlepším variantom je údený. Povedzme si, ako využiť v kuchyni práve čerstvý hovädzí jazyk, ktorý môžeme pripraviť vo viacerých verziách.

Najprv si ho musíme, samozrejme, uvariť úplne domäkka, čo vyžaduje asi 2-hodinovú trpezlivosť. Tlakový hrniec čas varenia výrazne skráti. Dôležité je dať do vody soľ, čierne korenie, jednu väčšiu prekrojenú cibuľu a koreňovú zeleninu. Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať aj nové korenie, vetvičku tymianu, bobkový list a kúsok citrónovej kôry. Uvarený jazyk vyberieme z vody, opláchneme pod studenou vodou a zbavíme ho tvrdej vonkajšej vrstvy. Napokon ho nakrájame na plátky. Môžeme ho nechať vychladnúť a nakrájaný na plátky konzumovať s chlebom a so zaváranou zeleninou alebo ešte teplý jesť s chrenom. No zlepšiť kulinársky zážitok môžeme aj ďalším spracovaním jazyka, ktorý povýšime z rýchleho pohostenia na plnohodnotný obed.

Teplý pokrájaný jazyk môžeme podávať...

  • ... s opekanými zemiakmi a s tatárskou alebo jogurtovo-cesnakovou omáčkou ako s prílohou
  • ... so zemiakmi a poliate hnedou omáčkou (na bledej zápražke z masla a múky popražíme dočervena cibuľu, rozriedime ju vývarom z jazyka, ochutíme karamelom, citrónovou šťavou, ríbezľovým lekvárom i rozvarenými šípkami a napokon precedíme)
  • ... s knedľou a s chrenovou omáčkou (k zápražke z múky a oleja pridáme sladkú smotanu, strúhaný chren a dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou)
  • ... s chlebom a šošovicovým prívarkom (cez noc namočenú šošovicu uvaríme domäkka, zahustíme zápražkou pripravenou na cibuli a napokon pridáme namočené sušené slivky, a dochutíme rozotreným cesnakom, octom a cukrom)
  • s knedľou a s hubovou omáčkou (zápražku z masla a z múky zalejeme vývarom, pridáme opečené plátky húb a povaríme)

TIPY:

Celý uvarený a olúpaný hovädzí jazyk potrieme sardelovou pastou a opečieme ho na oleji, na ktorej sme opražili posekanú cibuľu. Potom ho podliaty vývarom dáme do rúry zapiecť do červena. Vyberieme a pokrájame na plátky a dokončíme šťavu. Pridáme smotanu, trochu múky a dochutíme trochou cukru a citrónovej šťavy. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou.

Plátky uvareného jazyka obalíme v múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke a vyprážaný podávame s opekanými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom (vyprážať ho môžeme aj v cestíčku z mlieka, múky a vajca, ktoré ochutíme soľou a posekanou petržlenovou vňaťou).

Jazykom pokrájaným na menšie kúsky môžeme vylepšovať zeleninové šaláty, ktoré budú potom výdatnejšie.


redakcia Doma a Rada