Variácie na tatársky biftek

26.01.2024

Tatársky biftek evokuje dva protichodné postoje. Buď ho milujeme alebo ho vôbec nemusíme. Niekto jednoducho surové mäso do úst nevloží. Kto však s tepelne neupraveným problém nemá, väčšinou si túto pochúťku obľúbi. Našťastie existuje chutná náhrada, vhodná aj pre vegetariánov.

Tatársky biftek pripravovaný zo surového hovädzieho mäsa zažíval pred pár rokmi obdobie spoločenského zatratenia. Choroba šialených kráv postavila odborníkov i konzumentov do pozoru a kulinárske vášne tohto smeru dočasne stlmila. Dnes je už riziko zažehnané a práve hovädzina podlieha extra prísnej kontrole, takže na túto pochúťku nemusíme rezignovať. Podmienkou je len výber mäsa – musí to byť sviečkovica kúpená u spoľahlivého mäsiara. A problémom môže byť ešte surový žĺtok, ktorý sa do zmesi pridáva, preto by sme mali byť opatrní aj pri kúpe vajec.


Príprava je jednoduchá

Kúsok kvalitnej hovädziny najprv pomelieme alebo, čo je správnejšie, špičkou noža najemno naškrabeme. Potom si namiešame tatársky biftek. K mäsu pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu horčice, mleté čierne korenie, sladkú červenú papriku, worcesterskú omáčku, soľ, kečup a surový žĺtok. Kto má rád ostrejšie jedlá, môže zmes dochutiť chilli papričkou, prípadne inými obľúbenými pochutinami, ako sú kapary, sardely alebo tabasco.

Servírovanie je svojské...

... a súvisí s charakterom tohto pohostenia. Sviečkovica vytvarovaná do úhľadného bochníčka so žĺtkom uloženým navrchu sa má správne podávať na drevenej doske alebo na väčšom tanieri aj so všetkými ingredienciami, aby si tatársky biftek namiešal každý podľa svojej chuti sám. Dôležitou prílohou sú v oleji usmažené chrumkavé krajce tmavšieho chlebíka alebo kúsky bieleho chleba nasucho opečené v toastovači, ktoré treba potrieť strúčikom cesnaku. Potom už len stačí na teplé hrianky natierať vrstvu tataráku a vychutnávať.

Falošný chutí aj vegetariánom

Kto originálnu verziu tatárskeho bifteku zásadne odmieta, môže si pripraviť falošný, ktorý je navyše aj finančne menej náročný.

  • V prvom prípade sú základom v šupke uvarené zemiaky, ktoré treba najemno postrúhať, pomlieť alebo pretlačiť. Použijeme rovnaké pochutiny ako pri pravom, ale vynecháme žĺtok a naopak pridáme trochu oleja a pokrájanú sterilizovanú uhorku. Cibuľka môže byť aj mladá.
  • Namiesto zemiakov použijeme na cibuľke podusenú a a rozmixovanú hlivu, do ktorej okrem kečupu, mletého korenia, soli, mletej červenej papriky, horčice a posekanej cibule pridáme aj trochu červeného vína.
  • A dobrú nátierku na cesnakové hrianky, ktorá trochu pripomína tatársky biftek, si pripravíme aj z nastrúhanej tekvice, ktorú najprv podusíme domäkka na opraženej cibuli a potom dochutíme sójovou omáčkou, zázvorom, čili, paradajkovým pretlakom a bylinkami podľa vlastného výberu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com