Vanilkové nebo v cukorničke

18.02.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Vanilka je už stáročia cenená ako korenie, ktoré vylepšuje chuť zákuskov, koláčov, dezertov a zmrzlín. Aj keď v obchode dostaneme množstvo výrobkov na pečenie s touto príchuťou, silnejšiu vanilkovú arómu získame z domáceho vanilkového cukru.

Potrebujeme kvalitné vanilkové struky, ktoré ostrým nožíkom pozdĺžne rozrežeme. Zvnútra vyškrabeme najcennejšiu časť - lepkavú dreň s čiernymi zrniečkami, tzv. vanilkový kaviár, a zamiešame ju do jemného kryštálového cukru v miske. No postačí aj rozrezané struky pokrájať na päť menších kúskov a do práškového cukru ich vložiť celé. Zmes neuzatvárame do nádoby, nechávame ju odokrytú. V priebehu týždňa máme k dispozícii aromatickú a sladkú súčasť receptov na koláče, krémy a pudingy. Rýchlejšie sa k nej dopracujeme pomocou mixéra, v ktorom cukor so strukmi zmixujeme. Ak niekomu zrniečka pripomínajúce kávu vizuálne prekážajú, mali by sme tento cukor pred použitím preosiať cez sitko. Jeden lusk dokáže zaromatizovať asi 500 až 800 g cukru.

A chceme získať silný vanilkový extrakt, pozdĺžne rozrezané struky ponoríme do fľaše s bielym rumom alebo s vodkou a uložíme v chladničke. Môžu to byť aj čisté struky, z ktorých sme vanilkovú dreň vyškrabali a použili pri pečení. Vanilka by sa mala vylúhovať asi dva mesiace, počas ktorých fľašu párkrát pretrepeme. Tento aromatický extrakt pridávame do cesta na koláče či keksy, tiež do krémov a dezertov alebo ním dochucujeme kokteily. Je vhodný aj na flambovanie.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.flickr.com