Vanilka vzácna rovnako ako šafran?
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Je toho tak málo ako šafranu, zvykne sa vravieť, pretože sa považuje za výnimočnú koreninu. Rovnako cenená je aj vanilka. Tieto vzácne pochutiny majú ešte niečo spoločné. Pochádzajú z rastlín, ktoré sa pýšia krásou a ktorých príťažlivé kvety zvykneme obdivovať.

Šafran ako korenie sú vlastne sušené blizny kvetu krokusu, ktorý patrí k typickým poslom jari. Sú to jedny z prvých rastliniek, ktoré rozkvitnú na záhrade, možno ho však, podobne ako iné cibuľoviny, pestovať aj v črepníku. Je zdrojom drahej koreniny, pretože výnosnosť pri pestovaní je veľmi nízka. Z jedného hektára sa získajú len 4 kilogramy šafranu.
Vanilka je usušený lusk plný drobučkých aromatických zrniečok jedného druhu orchideí. Táto popínavá rastlina pochádza z tropických pralesov strednej Ameriky a pestuje sa na ostrove Madagaskar, na Cejlóne, na Tahiti, na ostrove Jáva i na Bahamách.

Čo nimi ochucujeme
ŠAFRAN – sa používa na farbenie a dochucovanie omáčok, polievok, ryže, ale aj mäsových či rybích jedál a tiež cukroviniek i zmrzliny. Obľúbený je najmä v Indii a v kuchyni národov severnej Afriky.
VANILKA – sa považuje aj za silné afrodiziakum, ale má hlavne pevné postavenie v gastronómii. Výnimočnú chuť vďaka vanilke získava vianočné pečivo, zákusky, zmrzlina, krémy, pudingy a iné dezerty, ale aj kompóty a likéry.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com