Vajcia si určite neodopierajme

11.02.2024

VARENIE - POTRAVINY    Vajcia, ktoré majú svoj Svetový deň 9. októbra, sú už roky predmetov sporov, či sa ich radšej vzdávať alebo nie. Na jednej strane častá konzumácia zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, čo poškodzuje cievny systém, no na strane druhej je táto potravina cenným zdrojom látok dôležitých pre organizmus. Odpovedať si musí každý sám, ale najlepšou bude ako vždy zlatá stredná cesta. Netreba ich zo štýlu stravovania vylúčiť, ale ani ich jesť každý deň.

Pôvod

Vajcia konzumovali ľudia odjakživa vari na celom svete. V každom prípade všade tam, kde žili vtáky. Rozdiel bol len vo využívaní druhov vajec. Pre obľúbenosť sa niektoré druhy hydiny začali chovať práve pre vajcia. V Európe chutili najmä slepačie a prepeličie, v Číne si zase dopriali najčastejšie kačacie a husacie. V Austrálii používajú na varenie aj vajcia pštrosa, ktoré zasýti štvorčlennú rodinu, v Južnej Amerike, Karibiku a Afrike si zase cenia korytnačie vajcia, ktoré sa pre ľahko olejnatú chuť považujú za pochúťku.

Prínos pre zdravie

Vajcia, respektíve žĺtka, sú síce zdrojom cholesterolu, ktorý pôsobí nepriaznivo na cievy, ale aj lecitínu, ktorý zase znižuje príjem cholesterolu v hrubom čreve. Táto potravina obsahuje vysokohodnotné bielkoviny, ktoré organizmus pre ich výhodné zloženie dokáže dokonale zužitkovať. Prítomné vitamíny D, K a B12 sa starajú o dobré vstrebávanie vápnika a tým silu kostí a zubov, fungovanie pečene i nervového systému a tvorbu červených krviniek i zrážanlivosť krvi.

Skladovanie

Kupujeme len čerstvé vajcia a všímame si dátum trvanlivosti. Skonzumovať ich treba do 7 dní. Vajcia skladujeme v komore alebo v chladničke, schladením sa trvanlivosť predĺži na dva týždne. Treba ich klásť do špeciálnej nádoby špičkou smerom dolu, vtedy žĺtok leží na bielku a nie na vzduchovej bubline. Mraziť sa nedajú, lebo by popraskala škrupina, ale zamraziť môžeme obsah vajíčka až na dobu 9 mesiacov.

Využitie v kuchyni

Vajcia sa používajú na priamu prípravu vaječných jedál smažením, zapekaním, varením, ale sú aj dôležitou súčasťou iných pokrmov ako ideálna potravina na prepojenie ingrediencií múčnikov, na zahustenie omáčok či obaľovanie vyprážaného mäsa. Zásadou je vajcia pred úpravou vybrať s predstihom z chladničky, aby sa vyrovnali s izbovou teplotou. Takto z bielkov vyšľaháme tuhší sneh a zo žĺtkov pripravíme kvalitnejšiu majonézu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com