Užitočné čokoládové tipy
22.02.2025
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Čokoláda je obľúbenou ingredienciou v sladkej kuchyni, uplatňuje sa pri príprave múčnych jedál, zákuskov i dezertov. Ponúkame pár osvedčených rád pri manipulácii s obľúbenou maškrtou.

Trvanlivosť čokolády má svoje obmedzenie. Horká vydrží v dobrej kondícii asi rok, mliečna len pol, ale skladovať ju treba na suchom a chladnejšom mieste. Chladnička však nie je najvhodnejším prostredím, tam sa čokoláda zvykne pokryť bielym povlakom. Chuťové kvality maškrty tento nedostatok neovplyvní, ale esteticky zníži jej hodnotu.
- Mnohé zákusky alebo dezerty vylepšujeme čokoládovými stružlinami. Aby sa vydarili, treba dať čokoládu pol hodiny pred strúhaním do chladničky.
- Poleva na tortu bude jemnejšia, ak do čokolády, rozpustenej vo vodnom kúpeli, pridáme šľahačku. Ak v nej necháme vylúhovať čilli papričku, bude sladko štipľavá.
- Ako získame čokoládové hoblinky, príťažlivú dekoráciu na sviatočný koláč? Rozpustenú čokoládu musíme rozotrieť na sklenej ploche, môže to byť aj keramická doštička. Po stuhnutí pomocou špachtle hoblinky postupne odlupujeme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com