Uvarte si zo šampiňónov polievku

14.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Šampiňóny patria k najčastejšie používaným hubám v kuchyni. Pestované vo veľkom sú ľahko dostupné a nenáročné na úpravu. Najjednoduchšie je pripraviť ich pečené, ale na zahodenie nie ani chutná polievka. Hustejšia krémová dokáže zasýtiť a už nepotrebujeme druhý chod.

  • K podobným patrí aj polievka z tohto druhu húb so syrom. Ako základ si podusíme pokrájané šampiňóny na cibuľke spolu so sušenými slivkami. Potom polievku zahustíme smotanou s rozhabarkovanou hladkou múkou a ako zlatý klinec pridáme postrúhaný plesňový syr. Ale stačí ho aj rozdrobiť, v horúcej polievke sa rýchlo rozpustí.
  • Absolútnou bombou bude šampiňónový krém, na prípravu ktorého potrebujeme najprv podusiť huby na cibuli a zaliate vodou ich ochutiť vegetou, tymianom a troma pretlačenými strúčikmi cesnaku. Po 20 minútach varenia polievku rozmixujeme ručným mixérom a napokon ju zahustíme smotanou a postrúhaným zemiakom.
  • Pri mliečnom variante šampiňóny podusené na cibuli posypeme rascou, zalejeme bujónom a pridáme zemiaky pokrájané na menšie kocky. Keď zmäknú, polievku zahustíme mliekom zmiešaným s trochou múky a taveným syrom. Tento recept si žiada dochutiť octom a cukrom, ale pri dávkovaní opatrne, aby sme to neprehnali.
  • Zaujímavý je aj recept s použitím kyslého mlieka. Tým spolu s trochou múky zahustíme osolenú vodu s uvarenými pokrájanými zemiakmi. Nakoniec v zmesi povaríme šampiňóny udusené na oleji a ochutené soľou a mletou rascou.
  • Ak sa ponáhľame a uprednostňujeme jednoduché chute, môžeme si pripraviť polievku bez zátrepky. Iba na oleji pokrájané a podusené šampiňóny zalejeme bujónom, osolíme a okoreníme a chvíľu povaríme. Hotovú polievku podávame s posekanou petržlenovou vňaťou a s hriankami alebo so závarkou. Môžu to byť zvyšné cestoviny alebo palacinky pokrájané na rezance, ktoré nám ostali po včerajšej večeri.

Poznámka: Podobne môžeme upraviť aj pečiarky, ktoré sú vlastne voľne rastúcou sortou poľných šampiňónov. Odlišujú sa do svetlo hneda sfarbeným klobúčikom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com