Ušetrime sviatočné kalórie

19.12.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    ...pri vianočnom pečení, varení a konzumácii a ušetrime si tak sklamanie z nadbytočných kilogramov po sviatkoch. Ľahká matematika. Odporúča sa len trochu preladiť zaužívané chute, hoci zvyšok rodiny často ani nepostrehne naše zdravé technologické pokusy pri príprave jedál. Potrebujeme trochu fantázie a pre tých, ktorí si na experimentovanie v kuchyni netrúfajú, ponúkame pár tipov, ako niektoré kalorické potraviny aspoň sčasti nahradiť.

PEČENIE

  • Množstva tuku sa zbavíme, ak všetky keksy a koláče budeme piecť na plechu, ktorý nepotrieme maslom alebo iným tukom, ale vystelieme papierom na pečenie.
  • Tretinu orechov do cesta na vanilkové rožteky nahraďme jemnými ovsenými vločkami alebo pätinu odporúčaného množstva krupicou.
  • Pri miesení mastnejšieho cesta na muffiny pridajme namiesto dvoch tretín dávky oleja hustý kefír.
  • Piškótové cesto znesie nízko tučný jogurt, ktorým môžeme nahradiť až polovicu odporúčaného objemu tuku. Rovnakú službu urobí jablkové pyré.
  • Upečené vianočné pečivo posýpajme cukrom menej a šetriť kalorickou čokoládou môžeme aj zmenou v zdobení - odteraz už žiadne namáčanie v roztopenej čokoláde, cukrovinky ňou iba postriekajme. A keď ich ozdobíme cukrovou polevou (cukor vymiešaný s teplou vodou alebo s citrónovou šťavou), zbavíme sa tukovej zložky, ktorá čokoláde nechýba.
  • Redukovať môžeme aj množstvo cukru, ktoré pridávame do krehkého cesta, a to až o jednu tretinu bez ujmy na chuti. Mnohé tradičné receptúry sú totiž presladené. Prípadne použime plnohodnotne sladkú, ale zdravšiu náhradu - med, sušené ovocie, javorový sirup alebo stéviu.
  • Pri príprave cesta sa dá z pôvodnej receptúry jedno vajce ubrať.
  • Pretože na obvod našich bokoch sa podpisuje aj biela múka, nahraďme ju radšej celozrnnou alebo špaldovou, aspoň sčasti.
  • Do krému nemusíme pridať vždy šľahačkovú smotanu, dobrou alternatívou je aj tvaroh alebo sneh ušľahaný z bielkov, znížime tak obsah tukov v múčniku.

VARENIE

  • Zemiakový šalát bude chutiť aj s bielym jogurtom, majonéza je príliš kalorická a veľmi zaťažuje žalúdok i žlčník.
  • Do kapustnice pridajme tento rok menší kus údeného mäsa a iba jednu, nie dve klobásy, určite bude chutiť výborne. Okrem tuku odľahčíme obľúbenú polievku aj o nádielku purínov, ktoré provokujú tvorbu škodlivej kyseliny močovej.
  • Pri varení strukovinových polievok menej soľme a znížme dávku zápražky, ktorá obsahuje tuk.
  • Keď si budeme pochutnávať na kurčati, vzdajme sa kože, aj keď chrumkavo upečenej. Ale 100 g obsahuje až 7 g tuku.
  • Ak už hranolky, tak väčšie. Ich spočítaná povrchová plocha je určite menšia ako u štíhlejších hranolčekoch, preto absorbuje aj menej tuku, ktoré skonzumujeme.
  • Pri príprave krémovej omáčky na cestoviny nahraďme smotanu či syr kondenzovaným mliekom alebo si robme radšej farebné omáčky na zeleninovom základe.
  • Skúsme si raz upiecť zemiakové placky vo vaflovači, tie vyprážané na oleji sú až hriešne kalorické.
  • Namiesto tvrdých tučných používajme radšej čerstvé syry, ktoré obsahujú veľa vody, no málo tuku.

KONZUMÁCIA

  • Počas vianočných sviatkov zvykneme sladké i slané maškrty zapíjať množstvom sladených nápojov, z ktorých priberáme. Lepšie je piť kvalitnú vodu, zriedené ovocné šťavy a bylinkové čaje.
  • Sladké, slané a zase raz sladké. Nekonečný kolotoč, keď večne neuspokojení hľadáme stále nové chute a navyše nás provokuje aj vizuálne príťažlivý a bohatý stôl. Ale ak už po makovníku zatúžime po slaných lupienkoch, nasypme si do misky radšej čerstvo urobené pukance.
  • Keď už musí byť na tanieri voňavé pečivo, tak vedľa si položme misku so sušeným ovocie a orechmi.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com