Urobte si tatársky biftek

18.02.2025

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Všetkým sa vždy nezavďačíme. Ale ak poznáme chute svojej návštevy, nemusíme sa moriť hodiny pri sporáku pri zložitej príprave hovädzej pečienky na omáčke a domácej knedle. Blahobytne nakŕmiť svojich hostí môžeme aj nátierkou na toasty. Ide o to, zvoliť ten správny druh.

Potrebujeme asi 250 g pravej sviečkovice alebo hovädzej roštenky, ktorú umyjeme a odblaníme a napokon nadrobno posekáme alebo zomelieme na mlynčeku. Mäso potom osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou, pridáme horčicu, kečup, worcesterskú omáčku i jeden či dva surové žĺtky (závisí od množstva) a všetko dobre vymiešame na hladkú pastu. Napokon ju natrieme na krajce opečeného sendviča a ozdobíme krúžkami cibule a vetvičkami čerstvej petržlenovej vňate.

V štýle samoobsluhy

Mäsovú nátierku môžeme podávať aj v miske a každý z hostí si naloží na opečený toast svoju porciu kalórií. Alebo dajme každému možnosť podieľať sa aj na konečnej fáze miešania, pričom zažijeme asi tiež kopec zábavy. V takom prípade pomleté mäso vytvarujme do menších biftekov podľa počtu návštevníkov a do stredu každého uložme vaječný žĺtok. Na servírovaciu misu alebo tanieriky pridajme ešte porciu horčice, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, sardelovú pastu a prípadne kečup a tiež nakrájanú cibuľu. Môžu byť krúžky, ktoré si položíme na hotové sendviče, alebo nadrobno pokrájanú, ktorú zamiešame rovno do zmesi. Potom už len stačí do jedálne doniesť misu vrchovato naplnenú čerstvo opečenými krajcami chleba a odštartovať party alias tatársky biftek.

TIP: Tento druh pohostenia sa výborne hodí k vychladenému pivu alebo bielemu vínu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com