Tri vajcia do skla?
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Už neplatí len pre jablko, že si ho treba vychutnávať pravidelne. Denne by sme si mali podľa odborníkov dať aj vajíčko. Po rokoch zatracovania tohto zdroja cholesterolu sa vaječnej studnici mnohých výživných látok a vitamínov dostalo konečne zadosťučinenia. Takže, ak máte radi namäkko uvarené vajce alebo praženicu, už si tieto raňajkové hviezdy nemusíte odopierať.

Riziko zvyšovania cholesterolu pri nadmernej konzumácii vajec bol hlavným argumentom nepriateľov tradičnej výživy. Nie je to však tak priamočiare, ako to tvrdili. V skutočnosti si telo hladinu cholesterolu koordinuje. Okrem prísunu z potravín sa hladina udržiava aj vďaka produkcii pečeňou. Ak sa množstvo cholesterolu zvýši po konzumácii jedla, pečeň potom začne produkovať menej tejto látky. Preto konzumácia vajec neznamená automaticky katastrofické zvýšenie hladiny zlého cholesterolu, ktorý spôsobuje zhoršovanie kondície ciev a riziko srdco-cievneho systému. Naopak, táto látka je pre organizmus veľmi dôležitá, ba priam zásadná, lebo cholesterol je základným stavebným kameňom bunkových membrán a podieľa sa i na tvorbe hormónov.
Pre celkové zdravie

Vzdať sa vajíčka by znamenalo rezignáciu na prísun ďalších dôležitých látok. V prvom rade prirodzených bielkovín (nachádzajú sa najmä v bielku), ktoré sú dôležité pre tvorbu svalovej hmoty a kontrolu krvného tlaku. Žĺtky sú zase zdrojom luteinu, ktorý pomáha udržiavať dobrý zrak a je prevenciou proti šedému zákalu. Úctyhodný je aj zoznam ďalších vzácnych prvkov, ktoré každé jedno vajce obsahuje. Sú to vitamíny A, D, E, B3, B6 i B12 a minerály, najmä jód, zinok, vápnik, horčík, železo, selén a fosfor.
Výdatné, no nekalorické
Zrejmá je aj vysoká energetická hodnota, vajcia sú výborným zdrojom energie. Prítomné živiny a aminokyseliny podporujú všetky dôležité funkcie organizmu. Preto by si mali na raňajky vaječné pokrmy dopriať hlavne ľudia, ktorí trávia veľkú časť pracovnej doby na nohách a musia zvládať väčšiu fyzickú záťaž. Na druhej strane pre nízku kalorickú hodnotu sa odporúča vajcia zaradiť do zostavy jedál, ak chceme pár kilogramov zhodiť. Vajcia navyše navodia pocit sýtosti, takže človek aj pri obmedzenom príjme nepociťuje hlad. Všetko dobré dôvody, prečo by sme mali denne alebo každý druhý deň zjesť nie jedno, ale hneď tri vajcia.

Aj pre nastávajúce mamičky
Vajíčka by mali byť automaticky súčasťou stravovacích zvyklostí každej tehotnej ženy. Prítomná kyselina listová výrazne prispieva k zdravému vývoju dieťatka.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com