Tradičné veľkonočné koláče

03.03.2024

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE    K jarným sviatkom patria aj sladké jedlá, najmä koláče. Zvyky sú rôzne, jednotlivé národy si pečú svoje obľúbené múčniky už po stáročia.

Slováci si radi osladili život, ktorí nebol vždy najľahší. Na Veľkú noc zvykli na slávnostnej tabuli tróniť záviny s makovou, orechovou, jablkovou alebo tvarohovou plnkou, štrúdle, bábovky alebo mazanec podobný vianočke. Pripravoval sa z ťažšieho kysnutého cesta s väčším obsahom tuku, v ktorom nechýbali orechy a hrozienka alebo iné sušené ovocie. Tento veľkonočný bochník sa obyčajne jedával na raňajky s čerstvým maslom a medom alebo domácim džemom. V mnohých rodinách však dodnes nesmie chýbať baranček upečený z piškótového cesta, ktorý sa posype práškovým cukrom alebo poleje citrónovou či čokoládovou polevou a na záver ešte ozdobí stuhou.

Rusi milujú veľkonočný chlieb s cukrovou polevou. Je to vlastne koláč z jemného maslového kysnutého cesta, do ktorého sa pridávala vanilka, kardamón, citrónová kôra, hrozienka a mandle. Hotový kulich sa napokon na vrchu polial polevou s citrónovou príchuťou a prípadne posypal cukrárenskou farebnou ryžou alebo kúskami kandizovaného ovocia. Kedysi sa pečenie tohto chlebíka spájalo s poverami. Ak cesto nevykyslo, rodina sa mala pripraviť na ťažký rok, no vydarený kulich mal byť garanciou šťastia a blahobytu.

Poliaci preferujú tvaroh, ktorý zakomponovali aj do sviatkov jari. Poľský sernik získava na výnimočnosti aj tým, že tvaroh sa najprv pomelie na mlynčeku alebo vyšľahá, koláč je potom nadýchaný. Základom je jemné tvarohové cesto, do ktorého gazdiné pridávajú vanilku a hrozienka máčané v rume.

Taliani nedajú dopustiť na svoju Colombu. Tradičný koláč v tvare holubice plní pred sviatkami i po celý rok pulty v obchodoch, no mnohí si ho pred Veľkou nocou radi upečú doma. Ako typickí Taliani, ktorí milujú domácu stravu a vlastnoručne pripravené špeciality. Je to koláč z ľahkého kysnutého cesta s kandizovaným pomarančom, ktorý sa pred pečením potrie žĺtkom a posype mandľami a kúskami cukru.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com