Tekvica v hlbokom tanieri
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Kto pohrdne jedlom z tekvice, zaváha. Táto zelenina má lahodnú chuť a správne pripravená dokáže uspokojiť aj náročnejších gurmánov. Jej vlastnosti vyniknú najmä v podobe polievky alebo omáčky či prívarku. Všetko jednoduché recepty na jedlo, ktoré si naberieme do hlbokého taniera alebo z misky.
Tekvicovú polievku...
...si pripravíme z ošúpanej a na kocky pokrájanej tekvice, ktorú trochu podusíme na spenenej cibuli, potom zalejeme vodou a spolu s kôprom osolenú a okorenenú varíme domäkka. Potom kôpor vyberieme, polievku rozmixujeme alebo prepasírujeme cez sitko a zahustíme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali trochu hladkej múky. Napokon ju treba dochutiť trochou kryštálového cukru a octu.
Alternatívy:
- Chybu neurobíme ani vtedy, keď nadrobno posekaný kôpor pridáme až pred dokončením.
- Namiesto smotany stačí použiť aj mlieko.
- Tekvicovú polievku zahustí aj pár pokrájaných zemiakov, ktoré varíme spolu s tekvicou.
- Variáciu predstavuje kombinácia tekvice a cesnaku i nastrúhaného zázvoru, ktoré pridáme ešte na začiatku k pražiacej sa cibuli.
- Komu nestačí na zalievanie obyčajná voda, môže pre výraznejšiu chuť použiť aj mäsový vývar a trochu bieleho vína.
- Krémovú konzistenciu zjemní kúsok masla.
- Ak chceme, aby viac zasýtila, podávajme ju aj s prílohou. Buď s opraženou žemľou alebo s opečenými plátkami bagety, ktoré sme potreli cesnakom a posypali parmezánom.
- Pri servírovaní môžeme navrch nakvapkať tekvicový alebo olivový olej, polievku chuťovo zvýrazní.
TIP: Polievku môžeme podávať aj štýlovo - vo vydlabaných malých tekviciach. Navrch nasypeme petržlenovú vňať alebo čerstvý posekaný kôpor.
Omáčka či prívarok z tekvice...
...má podobnú receptúru ako polievka, ale je hustejšia. Použijeme radšej nastrúhanú dužinu z tekvice, ktorú opražíme trochu na masle, potom zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Napokon pridáme zátrepku zo smotany či z mlieka a z hladkej múky. Dobre povaríme a ochutíme cukrom i octom a napokon posekaným kôprom.
Alternatívy:
- Uvarenú tekvicu zahustíme iným spôsobom: na oleji opražíme cibuľu a trochu hladkej múky, pridáme mletú červenú papriku, rozriedime malým množstvom vody a prilejeme do uvarenej tekvice.
- Tekvicu varíme vo vode spolu s kôprom, s celým čiernym i s novým korením a s bobkovým listom.
- Namiesto octu omáčku okyslíme jemnejšou šťavou z citrónu.
TIP: K tekvicovej omáčke sa hodia výborne varené alebo opečené zemiaky, volské oko, natvrdo uvarené vajce, varené hovädzie mäso z polievky alebo párky (môžu byť varené, opečené na panvici alebo pripravené ako paprikáš). K tekvicovému prívarku podávame knedľu a dusené mäso, napríklad bravčové pliecko na rozmaríne alebo bravčovú krkovičku na cesnaku.
redakcia Doma a Rada,
FOTO: www.freepik.com