Sušené slivky chutia aj našim kostiam
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA V zimných mesiacoch pridávame do stravovacích zvykov nové ingrediencie. Aj koncoročné sviatky nám ponúkajú typické potraviny, ktoré sú prínosom pre naše zdravie. Či už orechy alebo sušené ovocie. K najobľúbenejším, ktoré by nemali chýbať ani na štedrovečernom stole, patria sušené slivky.
Chuťovo charakteristická pochúťka je zdrojom viacerých dôležitých látok, ktoré pomáhajú reštaurovať náš organizmus. Nájdeme v nich vitamíny C, A, E a skupiny B, viaceré minerály ako vápnik, draslík, mangán, fosfor, železo, zinok či jód a tiež vlákninu, prospešnú tráviacemu systému.
Nedovolia nám pribrať
Veľkým sviatočným problémom býva nárast hmotnosti. Kto by odolal všetkým maškrtám, ktoré spájame výhradne s obdobím Vianoc. Neželenej situácii zabránime v prvom rade znížením príjmu kalórií, ale pomôcť nám môže aj častejšia konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ktorá urýchľuje proces vylučovania prebytočných a toxických látok z tela. Jedným zo sympatických zdrojov môžu byť práve sušené slivky, ktoré zároveň zlepšujú stav pokožky a pevnosť vlasov i nechtov. A pre schopnosť uvoľňovať endorfíny sa postarajú o dobrú náladu.
Pevnejší krok
Proces rednutia kostí je nenápadný a o to nebezpečnejší. Stačí menšie pošmyknutie na klzkom teréne a komplikovaná zlomenina prezradí nepriaznivý stav kostnej drene. Podobnému vývoju pohybového aparátu môžeme zabrániť aj konzumovaním sušených sliviek. Na udržanie dobrého stavu kostí stačí 100 g sladkej prírodnej pochúťky denne. Výzva platí najmä pre ženy po menopauze, ktoré pre výraznú stratu estrogénov v tele trpia úbytkom kostnej drene a preto ich osteoporóza ohrozuje najviac.
Problém so zápchou?
Tento druh sušeného ovocia pomáha aj pri problémoch so zápchou u dospelých či detí. Za hrsť sušených sliviek treba zaliať vlažnou vodou a nechať odstáť do druhého dňa. Ak šťavu vypijeme nalačno a zjeme i namáčané slivky, účinok sa dostaví najneskôr o pár hodín.
Poznámka: Sušené slivky sú vítaným žriedlom zdravia pre všetkých s výnimkou ľudí, ktorí majú ťažkosti so žlčníkom alebo s obličkami. Dôvodom je prítomnosť kyseliny šťavelovej.