Stratégia vianočného pečenia

22.11.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Potrpíte sa na bohatú sladkú ponuku vianočného stola? Aby ste sa nedostali do zbytočného stresu, že nestíhate pre svojich blízkych všetky sviatočné cukrovinky, naplánujte si stratégiu pečenia. Jednoducho si rozdeľte prípravu jednotlivých druhov na niekoľko týždňov. Teraz je ten správny čas.

Ako prvé na rad musia prísť druhy, ktoré potrebujú čas na zmäknutie, čerstvé až tak nechutia. K tejto sorte patria v prvom rade medovníčky, ale aj zázvorníky a orechové košíčky, ktoré doplníte krémom až pred sviatkami. Kto doma pečie oblátky a trubičky, vhodný je práve začiatok adventu.

Druhý adventný týždeň majú priestor dobroty z lineckého cesta, zatiaľ uskladnite iba upečené keksíky, zlepovať ich sa odporúča až tesne pred Vianocami. Niekto si nenechá ujsť príležitosť upiecť piškótu v srnčom chrbáte s množstvom lieskových orechov, z nich potom nakrájať tenké porcie a tie pomaly vysušiť v rúre. A orechové sucháriky budú na svete.

Tretí adventný víkend sa sústreďte na medvedie labky a orechové či vanilkové rožteky, ktorým dvojtýždňové odležanie tiež prospeje. A na základy laskoniek a parížskych rožtekov, ktoré sa plnia tiež až neskôr. Dobrý čas aj na kokosové i snehové pusinky, orechové tyčinky so snehovou polevou a tiež na tradičné koláše, ako je biskupský chlebík a vianočná štóla. A ak aj po tej celej námahe nemáte ešte dosť, tak môžete začať plniť linecké pečivo džemom alebo krémom a prípradne ich poliať polevou. A medovníčky ozdobiť bielkovou polevou.

Posledný predvianočný víkend patrí šuhajdám, grilážkam, nepečeným guľkám, prípadne čokoládovým pralinkám. A ostatné dni tesne pred sviatkami môžu do vašej domácej cukrárne pribudnúť kokosové ježe, pečivo z maslového a striekaného cesta, piškótové rolády a korpusy na vianočnú tortu. Pripravte si i krémy a polevy a dokončite laskonky i parížske rožky.

Deň pred Štedrým večerom dostávajú priestor tradičné koláče z kysnutého cesta, ktoré chutia najviac, keď sú čerstvé. Patria sem najmä vianočky a štedrák. Dlhšie vydržia makové a orechové záviny z bratislavského tukového cesta. A ak si neviete predstaviť Vianoce bez sladkostí z lístkového cesta, tie treba pripravovať až ráno na Štedrý deň.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com