Štíhlejšie Vianoce
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Asi všetci sa už dopredu obávame, do koľkých obľúbených kúskov oblečenia sa po sviatkov nezmestíme. Ak sa nechceme vzdať hodovania a maškrtenia, mali by sme prispôsobiť štýl varenia a výberom ingrediencií znížiť kalorickú hodnotu jedál. Ponúkame zopár vyskúšaných tipov a rád, ako počas Vianoc a voľných dní veľmi nepribrať.
Zemiakový šalát sa dá ochutiť aj nízkotučným jogurtom namiesto majonézy.
Plnotučného mlieka alebo smotany sa vzdajme aj pri príprave zemiakovej kaše a omáčok.
Polievky a iné jedlá nezahusťujme múkou, ale radšej nastrúhaným zemiakom.
U mäsiara si dajme zabaliť radšej chudé hovädzie alebo morčacie namiesto mastného bravčového bôčiku, a konzumujme skôr ryby a hydinu.
Rybu nemusíme len vypražiť, existuje množstvo zaujímavých receptúr na dusenú alebo upečenú rybaciu pochúťku.
Menej vyprážajme, radšej voľme varené jedlá alebo narýchlo opražené minútky či pečené mäso v alobale, kde potrebujeme použiť minimum alebo žiadny tuk.
Pri pečení koláčov šetrime maslom, hľadajme recepty s tvarohom a ovocím.
K mäsovým jedlám si dávajme len menšie porcie prílohy a nezabúdajme na zeleninové šaláty, ktoré zasýtia, dodajú vitamíny a vďaka vláknine sa postarajú aj o dobrú činnosť čriev.
Pre prísun vitamínov a dobrú funkčnosť čriev konzumujme pravidelne ovocie.
Dezerty budú chutiť aj s jogurtom, ktorý v pohode zastúpi smotanu.
Do mozaiky prázdninového menu vložme aj cestovinové alebo zemiakové, všetko ľahko stráviteľné pokrmy.
Na stole si vedľa taniera s vianočným pečivom položme aj natural oriešky.
Pre nadmerný prísun kalórií vďaka tradičných jedál, ako je vyprážaný kapor alebo kapustnica, by sme mali úplne rezignovať na slané čipsy, sladkosti a čo najviac obmedziť sladené nápoje. Smäd uhasí aj minerálna voda alebo chutný čaj.
A napokon – neseďme stále pri stole plnom pokušení, ale venujte sa aj pohybovým aktivitám. Nemusí to byť práve športový výkon na zjazdových lyžiach, postačí rezká prechádzka.
Po pôste chutí štedrá večera viac
Mnohí už počas adventu pôst nedodržiavajú. No aspoň na Štedrý deň by sme si pred večerou mali dopĺňať len základné kalórie, aby sme jej prípravu zvládli. Postačí kúsok vianočky alebo pečivo s džemom a v priebehu dňa ľahký vývar a jablko alebo banán. Večera bude chutiť viac a do ďalšieho dňa sa aj lepšie vyspíme, pretože si ušetríme žalúdočné ťažkosti.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com