Srdce
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY Naše srdce je výkonný a vytrvalý sval, ale ak sa oň dostatočne nestaráme, môže začať zlyhávať.
Pre dobrú kondíciu potrebuje naša telesná pumpa dostatok pohybu a pestrú stravu s množstvo vitamínov a minerálov, ktorá zabezpečí nielen funkčnosť samotného srdca, ale aj dobrý stav celého cievneho systému.
Vhodné potraviny:
brokolica, jablko, marhuľa, celozrnné výrobky, hnedá ryža, čerstvé ryby (losos) i sardinky, hydina, orechy, strukoviny (najmä fazuľa a sója), artičoky, morské riasy, bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky, maliny, hrozno), ľanové semeno i olej, špenát a listová zelenina, čokoláda (v rozumnom množstve), oregano, grapefruitová šťava, čakanka, cesnak, vajce (1 denne), mlieko
Zlá voľba:
- vyprážané jedlá, tučné mliečne výrobky, údeniny
- exponované solenie pri varení
- biele obilninové produkty (chlieb, pečivo, koláče, cestoviny)
- cukor a sladkosti
- zlý pitný režim a preferovanie sladených a kolových nápojov
- nedostatok alebo žiadny pohyb (srdce potrebuje pravidelnosť, stačí polhodinová aktivita, ale denne)
- fajčenie, ktoré zvyšuje krvný tlak a riziko krvných zrazenín a infarktu
- stres či depresie, ktoré môžu viesť k rozvoju ochorení srdca
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com