Špenát v kuchyni
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Špenát zvykneme najčastejšie pripraviť ako hustú polievku alebo ako prívarok napríklad k zemiakovej knedli a k údenému mäsu lebo pečenému bôčiku, čo je typické české jedlo. No zelené listy plné vitamínov a minerálov sú výbornou ingredienciou aj pri rade iných receptov. Aké chutné pokrmy môžeme zo špenátu uvariť?
- Udusený špenát zmiešame s vajcami, postrúhaným syrom a trochou múky rozmiešanej v mlieku a zmes ochutenú muškátovým orechom krátko zapečieme.
- Použijeme ho ako jednu z hlavných potravín na ochutenie pizze.
- Nasekaný ho zmiešame s vajcami a urobíme omeletu naslano. Alebo pridáme trochu múky a zo zmesi ochutenej majoránom a cesnakom upražíme menšie placky.
- Špenát je ideálny na prípravu šalátov v kombinácii so šunku, varenými vajcami, mandľami, hruškami, kozím syrom alebo mozarellou a ochutený medom či smotanou. Zaujímavý je aj šalát s kúskami jahôd a píniovými orieškami zaliaty sladkokyslým nálevom a olivovým olejom.
- Mrazený špenát môžeme pridať do cesta na halušky a tie potom podávať so syrovo-šampiňónovou omáčkou.
- Hodí sa aj k cestovinám – osvedčili sa špagety s poduseným špenátom a gorgonzolou alebo s opraženou slaninou, špenátové lasagne s tvarohom, tagliatelle so špenátom a s lososom, taštičky plnené špenátovo-cesnakovou zmesou alebo mušličky so špenátom, údenou šunkou, vlašskými orechmi, kyslou smotanou a taveným syrom.
- K rýchlym receptom patrí toast s duseným špenátom a hlivou posypaný syrom a krátko zapečený.
Ďalšie tipy
Čerstvé špenátové listy udusené na cibuľke môžeme pridať do plniek slaných koláčov, do palaciniek, do nátierok, do zeleninových polievok i ako súčasť pečených zemiakov a podávať ako prílohu k mäsu alebo rybám. Zmiešané so syrom sa výborne hodia na plnenie závitkov z hovädzieho, králičieho či morčacieho mäsa.
Poznámka: Nevýhodou špenátu je vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá organizmus ochudobňuje o vápnik. Tú treba neutralizovať pridaním mlieka alebo mliečnych produktov pri príprave pokrmu, čiže potraviny s vyšším obsahom vápnika.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com