Soľ s príchuťou medvedieho cesnaku
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Začína obdobie medvedieho cesnaku, ktorým si môžeme vylepšiť mnohé pokrmy. Ak si chceme uchovať chuť tejto rastlinky plnej vitamínov a minerálov aj mimo sezóny, môžeme si urobiť špeciálnu soľ.
Potrebujeme asi 2 hrnčeky hrubozrnnej soli a a 2 kytičky listov medvedieho cesnaku. Všetko spolu zmixujeme a kompaktnú hmotu potom rozotrieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Zelenú pastu dáme potom do mierne vyhriatej rúry (asi 70°C) sušiť a občas premiešame, aby sa nezlepovala. Suchú cesnakovú soľ necháme vychladnúť v otvorenej vypnutej rúre, aby zase nenavlhla a napokon ju nasypeme do pohára s uzáverom. Využívame na dochucovanie mäsových jedál.
Poznámka: Jednoduchšie je do misky nasypať jemnú soľ a zamiešať do nej listy medvedieho cesnaku. Ale misku sa neodporúča zakrývať, inak by sa vlhkosť z rastliniek nemohla vyparovať. Občas treba zmes premiešať a o pár dní listy vybrať. A soľ s chuťou medvedieho cesnaku je na svete.
redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com