Sója je výborná aj pre diabetikov
VARENIE - POTRAVINY Sója sa síce už v našej kuchyni udomácnila, ale ešte sa neteší toľkej priazni ako fazuľa alebo šošovica. Možno vás nasledujúce informácie inšpirujú siahnuť po vrecúšku tejto strukoviny pri najbližšom nákupe.
Sóju pozná východná Ázia ako kultúrnu rastlinu už 5-tisíc rokov. Nie náhodou je dôležitou súčasťou čínskej i japonskej kuchyne. Do Európy sa dostala v 18. storočí a postupne si na ňu zvykali Taliani, Nemci, Francúzi i Maďari. Skutočnú renesanciu zaznamenala však až v posledných štyridsiatich rokoch. Najmä vďaka vedeckým poznatkom, ktoré povýšili túto strukovinu medzi najzdravšie potraviny.
Využitie v kuchyni
Sóju si môžeme obľúbiť ako strukovinu, z ktorej sa pripravujú polievky a prívarky. Uvarené bôby dokážu zaujímavo dochutiť šaláty. Zo sójovej múky sa robia rôzne slané i sladké múčne jedlá a koláče. Niekto zase preferuje sójové mlieko alebo syr tofu čiže sójový tvaroh, ktorý je vhodný na prípravu nátierok a majonéz, na grilovanie i vyprážanie a ochutené kúsky ako súčasť mäsových jedál. Stogramová porcia tohto syra predstavuje až polovicu odporúčanej dennej dávky pre vekovú skupinu 11 až 24 rokov s najvyššou potrebou vápnika.
Pár základných údajov:
- Sója je bohatým zdrojom železa, draslíka i vápnika.
- Pri pravidelnej konzumácii úspešne znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje tak zdravotný stav srdca.
- Posilňuje nielen krvný obeh, ale aj nervový systém.
- Je bohatá na rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, preto pomáha riešiť zápchu, ktorá by mohla viesť k zápalovým črevným ochoreniam, prípadne rakovine hrubého čreva.
- Prítomná vláknina má ešte ďalší priaznivý účinok - spomaľuje trávenie i rýchlosť vstrebávania, čím sa reguluje hladina cukru v krvi. Takže sóju by mali pravidelne jesť aj diabetici.
- Pomáha tiež potláčať nepríjemné príznaky menopauzy, či už návaly horúčavy alebo odvápnenie kostí. Pravdepodobným dôvodom je vysoký obsah fytoestrogénov. Ženám sa sója odporúča konzumovať aj pre jej schopnosť eliminovať riziko vzniku rakoviny prsníka.
Poznámka: Sójové bôby obsahujú toxín, ktorý sa zničí až počas tepelnej úpravy. Dojčatám by sa však táto strukovina aj pre prítomnosť estrogénu nemala podávať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com