Slivky, slivy, ringloty...

27.08.2024

VARENIE - POTRAVINY     Slivky sú tradičným ovocím, ktoré dozrieva na rozhraní leta a jesene. Sú častou inšpiráciou na domáce koláče a výborný z nich je aj lekvár, ktorým sa zvyknú plniť pečené i parené buchty. No existujú aj ďalšie príbuzné ovocné druhy, ktoré sú rovnako chutné a plné vitamínov. Viete ich rozlíšiť?

SLIVKY – typická je svetlo- až tmavomodrá či fialová šupka a tmavožltá dužina, kôstky z nich ľahko odstránime, zvyknú sa jesť čerstvé i zavárané, ale chutia aj ako ovocná náplň na koláče či varené zemiakové knedličky, varia sa tiež na lekvár, ale i sušia, k najznámejším odrodám patrí bystrická slivka, z ktorej sa páli povestná slivovica.

SLIVY – ich mäkká a šťavnatá dužina sa od kôstky oddeľuje ťažšie, sú kyslejšie a vhodné pri príprave múčnych jedál, ale plody sa zvyknú aj zavárať na kompót, prípadne kandizovať.

RINGLOTY – majú žltozelenú šupku a sú veľmi chutné a sladké, často sa preto používajú na prípravu rôznych pečív, koláčov a sladkostí.

MIRABELKY – menšie slivky zlatožltej farby sú najlepšie spracované na džem a likér, majú totiž slabo aromatickú dužinu, chutné sú však aj sušené.

TRNKY – drobné tmavomodré plody sú príbuzné slivkám a používajú sa na prípravu džemu a vína, figurujú aj pri výrobe liehovín, najmä ginu.

Poznámka: Slivové druhy ovocia sa v koláčoch výborne snúbia s chuťou maku, tvarohu alebo škorice.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com