Slávnostne aj pre kúpačov
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Ku všetkým sviatkom patrí aj dobré pohostenie. V súvislosti s Veľkou nocou o to viac. Najmä vo veľkých rodinách, kde sa ráta aj s návalom kúpačov a šibačov. A ktorá gazdinka by sa rada nepochválila svojou pohostinnosťou a fantáziou pri príprave i servírovaní sviatočných pochúťok? Ponúkame pár inšpirácií.

Obľúbeným veľkonočným pohostením sú obložené chlebíky. Môžeme ich poňať rôzne, podľa vlastných chuťových preferencií alebo podľa ponuky chladničky. K tradičným patrí kombinácia majonézového šalátu šunky, vajíčka a kyslej uhorky. Niekto to rád údené, preto si na krajec položí plátok údenej krkovičky a pridá prílohy – pre veľkonočnú atmosféru vajíčka a pre zdravie zase paradajky a bazalku či iné bylinky. Pre tých, ktorí preferujú rybiu príchuť, sa odporúča geniálna kombinácia vajíčok a ikier s vetvičkou kôpru alebo sardelovej pasty, ktorú treba dochutiť plátkami uhoriek a čerstvým listovým šalátom. Ako základ je vhodný rovnako sendvič ako krajec klasického rascového chlebíka či tmavého celozrnného. Pár tipov na inšpiráciu.




Komu sa nelení, tomu sa možno v tomto prípade nezelení, ale určite mu lepšie chutí. Ak servírujeme k údenému domáci majonézový šalát, môžeme ho jednoducho ponúknuť v hlbokej miske alebo... Alebo ho naaranžujeme na väčší tanier a obložíme kolieskami vajec, prípadne urobíme šunkové rolky naplnené šalátom a tie umiestnené na mise ozdobíme paradajkami a petržlenovou vňaťou.


Poznámka: Mäso sa však dá aj úplne vynechať a vajíčka natvrdo uvarené ozdobiť kúskami mrkvy, mladej cibuľky alebo papriky a kopou hlávkového šalátu.
